Zvukovi tijela šta znače? ( 1)

Zvukovi tijela šta znače? ( 1)

krcenje-crijeva
Tijelo je veliki i kompliciran organizam koji svakodnevno koristimo, pa je normalno da nam tu i tamo želi nešto poručiti.
Naše je tijelo veliki skup mišića i kostiju, nadopunjeno s mesom, žilama i živčanim sustavom, barem tako jednostavno možemo objasniti. Svakodnevno smo u pokretu i svakodnevno koristimo svih 752 mišića u tijelu, a naše su kosti pogodne “hrđanju”, odnosno što smo stariji, to su one mekanije i sklonije ozljedama.
Naše tijelo, pošto je toliko kompliciran organizam, može nam i pokazivati i vikati da nešto nije u redu prije nego dođe do ozbiljnijeg i težeg problema.
Baš zato, potrebno je slušati svoje tijelo i reagirati na zvukove koje ono proizvodi, a pogotovo ne smijete ignorirati bolove koji se pojavljuju uz zvukove.
Ne ignorirajte svoje tijelo, ono zna najbolje što je za vas i za njega!
Krčanje  u želudcu
Naš želudac najčešće proizvodi zvukove kruljenja kada smo gladni, no ti su zvukovi popraćeni i osjećajem gladi. No, želudac se može čuti i kada samo procesuira hranu, tekućinu ili kada zrak prolazi kroz crijeva.
Za zvukove zaslužna je peristalika, pri čemu dolazi do kontrakcije mišića cjevastog organa koji pritišće i usmjerava hranu prema izlaznom otvoru.
Zvukovi u želucu mogu nastati i tek ako pomislimo, vidimo ili osjetimo hranu – jer mozak šalje signale u trbuh i crijeva koji pokreću probavu.
Uzrok kruljenja može biti i alergija na hranu, lijekovi, pogotovo laksativi, no i čir na želudcu, hernija ili infekcija. Uz ove potonje, kruljenje u želudcu nije jedini simptom, već se pojavljuje i krv u stolici, bol u trbuhu, kao i što se može vidjeti ili osjetiti oteklina. U tim je slučajevima, potrebno posjetiti doktora.
Preskakanje i škljocanje vilice i čeljusti
Do preskakanja i zvuka škljocanja vilice i čeljusti dolazi najčešće zbog disfunkcije čeljusnog zgloba, odnosno najčešće dolazi do pomaknutog diska kojem je potreban taj “klik” da se namjesti.
Škljocanje, škripanje ili pucketanje u temporomandibularnom zglobu simptomi su poremećaja unutar zgloba. Javljaju se ako je disk, koji sprječava trenje između zglobnih tijela, izvan svog normalnog položaja. Prilikom otvaranja usta i lateralnih kretnji, zglob kliže u svoj normalni položaj, uz pojavu škljocanja. Zglobni zvukovi su za pacijente neugodni, ali ako se uz njih ne javlja bol ili ograničenje kretnje donje čeljusti nema potrebe za terapijom.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS