Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se vjeruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

bakreno

 
On je mineral esencijalan za naše tijelo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima.
Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rješenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju.
Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze.
Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i energiju uopšte. “
Ayurveda tekstovi kazuju da voda čuvana u bakarnim posudama ima sposobnost uravnotežiti sve tri doše u vašem tijelu (vata, kapha i pitta). Doša (dosha) je sanskritska riječ koja znači ‘konstitucija uma i tijela’, a sve tri doše su prisutne u svakoj ćeliji, tkivu i organu – za kretanje, metabolizam i fluidnost – i ključne su komponente našeg života.
Koje su dobrobiti?
Pijenje čaše vode iz bakarne posude (na sobnoj temperaturi) ispira bubrege i probavni sistem,
Bakar je dobar tonik za jetru, slezinu i limfni sistem,
Pomaže u održavanju zdravlja probavnog sistema,
Stimuliše vaš mozak,
Proizvodi melanin (pigmentacija za oči, kosu i kožu) u našem tijelu,
Pomaže u apsorpciji gvožđa u tijelu,
Uništava štetne bakterije u vodi,
Reguliše rad štitne žljezde,
Ublažava bol uzrokovanu otečenim zglobovima kao u slučaju artritisa,
Usporava starenje,
Pomaže u regulaciji krvnog pritiska, otkucaja srca i snižava nivo holesterola i triglicerida,
Rane brže zacjeljuju
Potrebno je jednostavno vodu držati u bakrenom bokalu preko noći i piti pozitivno naelektrisanu vodu rano ujutro ili 2-3 puta u jednom danu – to je više nego dovoljno da iskoristite prednosti takve vode. Vodu nemojte držati u frižideru. Redovno perite bakarnu posudu svježim limunom ili testom napravljenim od soli i tamarinda.
U ovo moderno doba, mi često odabiremo praktičnost ispred zdravijeg života – pitka voda u plastičnoj flašici, na primjer, je ne samo štetna za okolinu, već i rizična za zdravlje, pise aura.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!