Znate li šta je aneurizma?

Znate li šta je aneurizma?

12-medicina2_620x0
Aneurizma označava abnormalno proširenje stijenke arterije do koje najčešće dolazi zbog oslabljene stijenke arterija. Razlog nastanka aneurizme još nije jasan, no poznato je kako se s nekim se možemo roditi, dok se neke razvijaju kroz cijeli naš život.
Ljekari naglašavaju kako do aneurizme dolazi zbog ateroskleroze krvnih žila, odnosno zadebljanja i ukrućenja žila, kao i zbog različitih drugih defekata krvnih žila.
Do aneurizme može doći i zbog povišenog krvnog pritiska, kao i holesterola, dok i pušenje može povećati rizik za razvoj aneurizme aorte i arterije, kao što nastanak aneurizme slezene često povezan i s trudnoćom. Ipak, povišeni krvni pritisak je najčešći uzrok nastanka aneurizme.
Aneurizma se može pojaviti na različitim dijelovima tijela
Uobičajene lokalizacije za razvoj aneurizme su aorta (glavna arterija koja izlazi iz srca), arterije mozga (tzv. cerebralne aneurizme), abdominalne koje mogu biti u abdominalnoj aorti ili ostalim arterijama koje opskrbljuju crijeva krvlju,  arterija slezene te u koljenoj jami, tzv. poplitealna aneurizma.
Simptomi aneurizme
O samoj lokalizaciji aneurizme, pa tako dok je u blizini površine tijela, odnosno kože, može čak boljeti, kao što se može osjetiti i otok, kao i što se može osjetiti „pulsirajuća kvržica“.Aneurizme u mozgu ili trbuhu često ne uzrokuju nikakve simptome. Ipak, velika aneurizma u mozgu može pritiskati različite moždane strukture i posljedično tome uzrokovati gubitak vida na jedno oko, zamućenje vida, dvoslike, jake glavobolje praćene mučninom i povraćanjem, vrtoglavicu, omaglicu ili šum u ušima. Abdominalne aneurizme mogu uzrokovati bol u trbuhu ili leđima – naglašavaju ljekari
U slučaju da aneurizma pukne, odnosno ako dođe do rapture ili prsnuća, pojavljuje se bol, dolazi do pada krvnog pritiska kao i porasta frekvencije srca i gubitka svijesti. Najčešće prsnuće dovodi do pogubnih posljedica.
Dijagnoza aneurizme
U  slučaju neobičnih kvržica na tijelu, pogotovo ako su bolne ili osjetite  pulsiranje te uočavate oticanje, bi trebalo što prije posjetiti i konsultovati se sa doktorom. Jednako vrijedi i za dugotrajne glavobolje, smetnje vida, bolove u trbuhu i leđima za koje nisu poznati uzroci.
Za utvrđivanje dijagnoze aneurizme potrebno je učiniti temeljiti ljekarski pregled nakon čega najčešće slijedi neka od dijagnostičkih metoda poput CT-a, ultrazvuka i angiografije (snimanje krvnih žila uz pomoć kontrasta)
Liječenje aneurizme
Liječenje se određuje prema stadiju u kojem se aneurizma nalazi, a najčešće je potrebno samo redovno pregledati kako bi se ustvrdilo otiče li. Kod aneurizme aorte, operativnim se zahvatom želi pojačati stijenka krvne žile, kako bi se umanjili simptomi, kao i spriječila raptura aneurizme.
U nekim slučajevima potrebno je učiniti operativni zahvat. Odluka o operativnom liječenju također se donosi temeljem veličine, lokalizacije i simptoma koje aneurizma uzorkuje. Operacija može biti „otvorenog tipa“ a može se učiniti i tzv. endovaskularna embolizacija čime se stvara ugrušak u aneurizmi koji sprječava prsnuće aneurizme ili se stavlja određena vrsta klipse koja zatvara aneurizmu i tako također sprječava rupturu.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!