Znakovi pilonidalne ciste

Znakovi pilonidalne ciste

znakovi-pilonidalne-ciste
Pilonidalna cista je česta gnojna infekcija, koja se pojavljuje na području oko trtice. Njezini simptomi su bolne upale, a događa se i gnojni iscjedak. Ona je dubine 2 centimetara, a može se javiti u različitim oblicima.Pilonidalna cista može stvoriti veliki problem ako se javi u velikom, bolnom obliku, tada može izazvati veliku bol i iz nje može curiti gnoj. Najviše pogađa muškarce, ali može pogoditi i žene.
Vremensko razdoblje je od puberteta do 40 godine. Najčešće pogađa osobe koje su pretile, imaju problema s težinom i uz to imaju problema s pretjeranom dlakavošću.
Liječnici smatraju da ja pilonidalna cista stečena, da ona nije nasljedna. Njezin nastanak je povezan s urastanjem dlaka na tom području, koje tijelo prepoznaje kao staro tijelo pa organizam stvara upalu. Najčešće se javlja u pubertetu kada se u tijelu događaju mnoge hormonalne promjene i kada počinje ubrzani rast dlaka, a žlijezde lojnice se povećavaju.
Prvi simptomi pilonidalne ciste nastaju postepeno, a prvi simptom koji se može javiti je nelagoda kod sjedenja. Drugi simptomi su bol, javlja se crvenilo oko područja gdje se nalazi cista, dolazi do gnojenja ili čak krvi. Također se javlja neugodan miris. Pilonidalna cista se kirurškim zahvatom pod anestezijom; lokalnom ili općom. Tijekom kirurškog zahvata opća anestezija obuhvaća anestetičku primjenu i obavezan boravak u bolnici po nekoliko dana.

Lokalna anestezija ne zahtjeva bolnički boravak, a dovoljno je da imate potvrdu da niste alergični na anestetike i da ste ih prije uzimali i uvidjeli da nemate nikakvu reakciju.Težina operacije ovisi o pilonidalnoj cisti, ona može biti velika i mala, zahtjevna i manje zahtjevna. Operacija može trajati par sati, a može svega 20- ak minuta. Nakon operacije kod nekih pacijenata se događa drenaža.
Ako primijetite prve simptome i sumnjate na pilonidalnu cistu otiđite ljekaru. Reagujte na vrijeme i nemojte dopustiti da se ona razvije u veliku, bolnu masu. Kod pilonidalne ciste je važno da reagujete kada je ona još mala i manje bolna, jer samim čekanjem, omogućit ćete njezin rast, a bol će biti sve veća.Osim boli javit će se i gnojni iscjedak i krv, koji može biti neugodan. Kod velike mase koju prouzroči pilonidalna cista sama operacija je zahtjevnija i potreban je duži oporavak.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS