Znaci koji govore: Starite velikom brzinom!

Znaci koji govore: Starite velikom brzinom!

zena-1476536202-99039
Za neke ljude godine su samo broj, ali drugi pak imaju ozbiljnih problema sa prijevremenim starenjem tijela. Naravno da smo svi svjesni da starenje podrazumjeva dobijanje sijede kose, pokoju boru tu i tamo i možda gubitak mladalačke psihe koju smo ranije imali. Možemo se pomiriti sa tim ali ne i sa činjenicom da počinjemo stariti prije vremena.
Predstavljamo vam pet znakova koji kažu da starite prije vremena i šta bi to zapravo moglo uzrokovati:
1. Zaboravljate više nego obično
Možda ćete se šaliti na vlastiti račun kada zaboravite gde ste parkirali vaš auto ili propustite termin kod doktora ali bolje je da budete svjesni toga prije nego što postane ozbiljno. Ne trebate da dižete paniku, zaboravljanje je normalna pojava kako starimo ali ukoliko počnete da zaboravljate stvari koje nebiste smeli, ako vas više ne interesuju stvari u kojima ste nekada uživali ili ako je vaša porodica zabrinuta zbog vaše memorije možda je vrijeme da potražite pomoć.U međuvremenu poduzmite korake kako biste izoštrili memoriju: Koristite liste sa stvarima koje morate uraditi, vježbajte i nađite nove hobije.
2. Imate stomačne tegobe – Ovoga problema biste se sigurno riješili ukoliko biste redovno vježbali ali mnogi to ne rade. Zato stomačnim tegobama, naročito zatvoru doprinose i lijekovi, loša ishrana ili narušeno zdravlje, kao i nedovoljno konzumiranje tečnosti.
3. Promjenjena boja kože bez sjaja – Promjenjena boja kože i nedostatak sjaja može ukazati na prerano starenje ali i na probleme sa bubrezima. Zato ukoliko primjetite da boja vašeg lica više nije ista, da je izgubilo živost i sjaj obavezno se obratite ljekaru i otkrijte uzrok tome.
4. Krvave oči – Krvave oči često pripisujemo lošem snu, provedenom danu za kompjuterom ili umoru ali zapravo krvave oči mogu biti i znak artritisa. Takođe, krvave oči mogu biti i znak visokog krvnog pritiska zbog kojeg se danima loše osjećate.
5. Suha usta – Da li se često budite sa suhim ustima pa čak i grlom? Uzroka je mnogo, osim dehidracije. Suha usta su simptom mnogih bolesti ali tome mogu doprinijeti i drugi faktori kao što su pušenje ili autoimune bolesti.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS