Značaj ljetovanja na moru

Značaj ljetovanja na moru

woman tubing on a tropical beach in the bahamas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morski zrak i voda su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo. Popularna talasoterapija – liječenje morskom vodom – potiče iz Grčke. Na grčkim otocima talasoterapija se primjenjivala još prije 2500 godina. Koristila se za liječenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode posmatrajući njezino djelovanje na rane. Primijetio je da voda ubrzava zacjeljivanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol.
Značaj koji ima ljetovanje na moru:
Morska voda sadrži životno važne elemente – More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Potiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.
More dobro djeluje na astmu i alergije – Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je djelotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Čisti morski zrak, zasićen negativnim jonima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od  astme.
Sunčanje donosi ne samo lijep ten, nego nas opskrbljuje vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Vitamin D igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prijepodnevne ili večernje sate. Kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.
Boravak na moru oslobađa od stresa – Šta još ima tako opuštajući efekat kao sunce, lagani povjetarac i šum valova? Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezij, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano djeluje u borbi protiv stresa. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.
More je idealno za sportske aktivnosti – Plivanje, ronjenje, surfanje, morski aerobik, odbojka na plaži… Ljetovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!
Morski zrak je bogat negativnim jonima – Morski zrak sadrži negativne jone i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pravom – životnom energijom. Negativni joni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom. Zrak zasićen negativnim jonima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, okeana i mora.
More ublažava artritis i bolove u leđima – Zahvaljujući svom sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.
Morska voda potiče čišćenje organizma – Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne tvari počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru potiče izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.
More liječi kožne probleme – Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina. Zbog svog bogatog sastava, morska voda efikasno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.
More potiče kreativnost i osjećaje – More i element vode oduvijek su bili povezani s kreativnošću i osjećajima. Borakav uz more može potaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.
More djeluje na zdravlje očiju – Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako puno vremena provodite za računalom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite.
Ukoliko ne možete otići na more onda: uživajte u šetnji kroz šumu, vježbajte, sunčajte se, kupajte se u rijeci ili jezeru, izbjegavajte stres, ostavite televizor, mobitel i video igrice, uzmite svoju omiljeniu knjigu i čitajte, priuštite sebi više sna nego inače, nabavite morsku so i kod kuće radite kupke od morske soli.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS