Značaj fizičke aktivnosti za zdravlje

Značaj fizičke aktivnosti za zdravlje

Povećano interesovanje za fizičku aktivnost posljednjih godina potiče zbog brojnih istraživanja koja su naučno potvrdila i ranije dobro poznat povoljan efekat fizičke aktivnosti na zdravlje.

fitness-zene


Klinički značaj fizičke aktivnosti
Fizička aktivnost, posebno aerobna (brzi hod, lagano trčanje, veslanje, tenis, vožnja bicikla, plivanje, skijanje…)  ako se sprovodi regularno rezultira brojnim beneficijama:
1.   Pomaže da se poveća potrošnja energije;
2.   Održi mršava telesna masa (mišići);
3.   Poboljša vitalni kapacitet pluća;
4.   Poboljša kardiovaskularna funkcija i smanji rizik za koronarne i cerebrovaskularne bolesti;
5.   Poboljša lipidni profil krvi, smanji adhezivnost trombocita, poveća fibrinolitička aktivnost;
6.   Smanjuje krvni pritisak ako je povišen;
7.   Poboljšava metabolizam glukoze i povećava insulinsku senzitivnost;
8.   Smanjuje rizik za nastanak osteoporoze;
9.   Smanjuje rizik za neke forme karcinoma (dojke, prostate, kolona i druge). Prema podacima FANSA (Food and Nutrition Science Alliance) fizička aktivnost će u budućnosti smanjiti oboljevanje od karcinoma za jednu trećinu ako se uvede u svakodnevne aktivnosti;
10.   Smanjuje apetit u odnosu na kalorije koje se potroše;
11.   Utiče na opšte dobro osjećanje;
12.   Smanjuje oboljevanje i obezbjeđuje duži i kavalitetniji život.
Međutim, anaerobno vežbanje, izometrički mišićni rad kao što je dizanje tegova, sprint i drugi sportovi snage ne utiču na poboljšanje aterogenih lipidnih frakcija krvi, ne povećavaju HDL, mogu ga čak i sniziti, mogu dovesti do povišenja arterijskog krvnog pritiska i opterećenja lijeve komore.
Fitness by Jasko: “Povedi prijateljicu na vježbanje” (Audio)
PROGRAM TRENINGA
Svako vježbanje mora da ima period zagrevanja (5-10 minuta), period treninga (30-40 minuta) i period hlađenja, kada se tempo vježbanja usporava (5-10 minuta). Primjer kako da povećate svoje dnevne aktivnosti vidjećete na ilustracijama PIRAMIDE FIZIČKE AKTIVNOSTI koje slijede:
BAZA PIRAMIDE – OSMISLITE AKTIVNIJI  SVAKODNEVNI ŽIVOT
Ukoliko ste potpuno bili neaktivni do sada pokušajte da neke od ovih aktivnosti usvojite i vidjećete da će Vam i te male promjene doneti primjetne rezultate u smislu poboljšanja zdravlja. Zato: krenite u  duge šetnje, šetajte psa, koristite stepenice, idite u kupovinu pješice, parkirajte Vaš automobil dalje od mjesta na koje idete, radite kućne poslove. Ova baza predstavlja dnevne aktivnosti, i zato je važno da postoji još neka aktivnost u toku dana. Pronađite način da budete aktivniji. Što se više budete kretali, dobrobiti će biti veće. U većini slučajeva nećete ni biti svjesni da ste nešto mnogo žrtvovali !
Jasmin Zahirović (Fitness by Jasko) – Savjeti koji zlata vrijede (audio)
NIVO 2 – AEROBNE VJEŽBE I REKREACIJA
Pošto ste što ste ¨ugradili¨ bazu u svoj svakodnevni život spremni ste da tome ¨dodate¨ rekreaciju ili aerobnu aktivnost svom nedjeljnom planu. Povećavajući učestalost aerobnih vježbi Vaša piramida će ojačati. Prije nego što počnete da radite na ovom nivou morate biti sigurni da to neće škoditi Vašem zdravlju. Ukoliko imate preko 45 godina, a bili ste neaktivni do sada i imate pozitivnu ličnu ili porodičnu anamnezu o srčanim oboljenjima najbolje bi bilo da se konsultujete sa ljekarom prije početka vježbanja. Vježbe koje se preporučuju na ovom nivou treba raditi 3-5 puta nedjeljno. To su: brzo hodanje, plivanje, trčanje, košarka, tenis, fudbal, vožnja biciklom.
NIVO 3 – SAVITLJIVOST I SNAGA
Dok se drugi nivo ¨Aktivne piramide¨  fokusira na unaprijeđenje funkcije srca i pluća, ovaj treći nivo stavlja akcenat na na vježbe snage i izdržljivosti, što takođe doprinosi opštoj boljoj kondiciji. Savjetuje se da se 2-3 puta nedeljno rade ove vježbe: istezanje, rastezanje, dizanje tegova, kuglanje, igre sa loptom,
Čarobna FITNESS formula: Za tri mjeseca izgubite 9,9 kilograma
NIVO 4 – SMANJITE SJEDENJE
Vrh  ¨Aktivne piramide¨  Vas podsjeća da treba  da učinite svestan napor i skratite duge periode sjedenja. Pokušajte da  se sjetite da uvijek kada sjedite duže od 30 minuta natjerate svoje tijelo da ustane i pokrene se bar na kratko, bar nekoliko minuta. Kada razgovarate telefonom ustanite i krećite se. Dok sedite na radnom mestu ili u klupi  ili pak u prijevozu pokrećite mišiće vrata da smanjite napetost.
Svako mora imati svoj individualni plan vježbanja:
Potrebno je izabrati fizičku aktivnost po želji
Odrediti učestalost, trajanje i intenzitet vježbanja
Postepeno povećavati intenzitet i frekvencu vježbanja.
Dobrobiti aktivnog životnog stila su: bolja kondicija, lepši fizički izgled, zategnuti mišići, osjećaj zadovoljstva, smanjenje napetosti, opšte dobro osjećanje. Takođe treba obratiti pažnju i na poboljšanje biohemijskih rezultata. (glikemija, holesterol i trigliceridi) kao i regulacija krvnog pritiska ako je bio povišen.
Upamtite: zanačajnija je redovnost od intenziteta vježbanja.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!