Zlatnica (Solidago virgaurea)


 

Ono što odlikuje ovu biljku je njena efikasnost u liječenju infekcija urinarnog trakta, bez uzrokovanja nus pojava, pa je mogu koristiti trudnice, dojilje i djeca.
Zlatnica (čelebi grana, štapika) je višegodišnja zeljasta biljka visoka 20 do 100 centimetara, koja je u narodnoj medicini poznata kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva, a pomaže i u eliminisanju bubrežnih kamenaca.
“Osim za liječenje bolesti urinarnog trakta, čaj od zlatnice ima blagotvoreno dejstvo i na smanjenje bolova kod reume, gihta i artritisa, smiruje kašalj i olakšava iskašljavanje sekreta, te pomaže kod tegoba sa upalom pluća, bronhitisa i astme. Stoga djeluje diuretično, blago spazmolitično i antiflogistično”, kaže mr.ph Enver Agić, biljni apotekar.

Upotreba i dejstvo

Za liječenje infekcija i upala urinarnog trakta, prema riječima mr.ph Agića, može se koristiti kompletan nadzemni dio biljke ili samo jezičasti žuti cvjetovi skupljeni u mirisne cvasti ili vršike.
„Najveći broj bubrežnih bolesnika pozitivno reaguje na liječenje čajem od zlatnice, jer je veoma ljekovit, između ostalog i zbog sadržaja kremične kiseline, kao aktivne komponente. Biljka sadrži i druge aktivne komponente, kao flavonoide, triterpenske saponine, fenolglikozide. Osim toga, čaj od zlatnice se može koristiti u dužem vremenskom periodu, bez straha od nus pojava “, kaže Agić.
Naravno, uvijek je bolje izbjeći bilo kakvu primjenu lijekova kod najosjetljvijih kategorija stanovništva, ali prema navodima Agića, ukoliko je to neophodno, onda je zlatnica biljka izbora za liječenje urinarnih infekcija kod njih.
“Inače, ova biljka se pokazala efikasnom i u snižavanju povišenih vrijednosti kreatinina u urinu, što se obično dešava kada dođe do popuštanja filtracione membrane bubrega, odnosno do slabljenja rada bubrega. Imali smo slučaj pacijentice, kojoj su ljekari predložili da ide na dijalizu, pošto su joj otkazali bubrezi. Međutim, ona je htjela da pokuša i sa biljnom terapijom, prije nego što počne sa dijalizom. Preporučili smo joj terapiju čajem od zlatnice.To se zaista pokazalo kao odličan izbor, jer nakon ove terapije, nije više bilo potrebe za dijalizom kod ove pacijentice“, objašnjava dr Agić.
Jako je bitno da se bubrežne infekcije izliječe do kraja. Ukoliko se samo zaliječe, žarište infekcije i dalje tinja u organizmu, uzrokujući slabljenje imuniteta i čineći organizam podložnim i za druge infekcije.
Stoga je od velike važnosti da se pacijenti prilikom pripreme čaja pridržavaju datih uputa, jer se na taj način najbolje iskoriste ljekovita svojstva čaja.
„Čaj od zlatnice se priprema tako da se u pola litra uzavrele vode stavi jedna srednja (čajna) kašika zlatnice i to treba da kuha dva minuta. Nakon toga, čaj se ostavi da stoji 15 minuta u poklopljenoj posudi, pa se potom procijedi i pije više puta dnevno, sve do povlačenja simptoma. Ovaj čaj se može piti i preventivno“, kaže Agić.

Čaj od zobi i zlatnice

Kombinacija čaja od sjemena zobi i čaja od zlatnice, je izuzetno efikasna u liječenju urinarnih infekcija, posebno kod djece, zbog svog blagog dejstva, tvrdi mr.ph Agić.
Sam čaj od zobi, koja je puna minerala i vitamina, odavno je poznat kao vrlo ljekovit za liječenje urinarnih infekcija, ali i za detoksikaciju čitavog organizma.
“Postupak u pripremi ove kombinacije čajeva je takav, da se prvo pravi čaj od 60 grama ili 8 velikih kašika sjemena zobi, tako što se zob potopi u litri i po vode i to se stavi da se kuha, sve dok količina ovog čaja ne ispari na litar. Pri kraju kuhanja, u to se doda i srednja (čajna) kašika zlatnice, što treba sve zajedno kuhati još dva minuta, a potom pustiti da se ohladi, procijediti i piti”, rekao je Agić.
 
Autor: Irena Vasić Dobrić

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!