Život sa bolešću bubrega


 

Bolest bubrega utiče na više sfera vašeg života, ali postoje načini da se lakše nosite sa promjenama koje ona donosi. Bilo da je u pitanju blaži oblik bolesti bubrega, ili ste na dijalizi, jer vam bubrezi otkazuju, život sa bolešću bubrega može biti jako težak.
Izazovi koje bolest donosi variraju u zavisnosti od vaših godina te ozbiljnosti i uzroka bolesti. Sledeće stavke su najčešći problemi osoba koje pate od bolesti bubrega.

Ostati u formi

Nemojte se plašiti vježbanja. Redovne fizičke aktivnosti su korisne za svakog ko ima bolest bubrega, koliko god da je ozbiljna. Ne samo da će vam vježbanje poboljšati energiju, pomoći vam da zaspite, ojačati vam kosti, umanjiti depresiju, već će vam smanjiti rizik od srčanog oboljenja.
Ukoliko imate blaži oblik bolesti bubrega, trebalo bi da ste u stanju da vježbate često i intenzivno kao i svaka osoba vaših godina koja nema bolest.
Ukoliko je vaša bolest ozbiljnija, i idete na dijalizu, vaša sposobnost za vježbanje biće umanjena, i tokom vježbanja dosta brže ćete se umarati. Ne trebate odustajati, jer je vježbanje jako korisno. Posavjetujte se sa doktorom o tome koji je tip i intenzitet vježbi najbolji za vas.

Vrijeme za liječenje

Ukoliko imate blaži oblik bolesti bubrega, ili ste imali transplantaciju, liječenje vašeg oboljenja ne bi trebalo da vam oduzima previše vremena. Ono uglavnom uključuje redovne odlaske kod doktora.
Ukoliko ste na dijalizi, liječenje će vam uzeti dosta više vremena. Uračunate li put do bolnice, te oporavak nakon dijalize, liječenje će vam tri puta sedmično oduzeti gotovo čitav dan.
Najbolji način da se nosite sa ovim režimom liječenja, preporučuju stručnjaci, jeste da nađete neki interesantan način da ispunite vrijeme dok ste na dijalizi. To može uključivati čitanje, učenje jezika preko audio traka, ili izvođenje specijalnih fitnes vježbi.
Pojedinim osobama dostupna je i kućna dijaliza, i mnogima se ona čini dosta prihvatljivijom opcijom od odlazaka u bolnicu.

Seks i trudnoća

Ukoliko imate blaži oblik bolesti bubrega, male su šanse da će oboljenje uticati na vać seksualni život, ili vaše izglede da zatrudnite.
Žene i muškarci kojima bubrezi otkazuju, s druge strane, mogu imati seksualnih problema i poteškoća sa trudnoćom.
Preporučuje se da se, ukoliko imate seksualnih problema kao što su gubitak seksualnog nagona ili problemi sa erekcijom, javite svom doktoru jer se ovi problemi često mogu riješiti. Mladim parovima se preporučuje da ukoliko planiraju djecu, što prije obavijeste svog doktora, kako bi se na pravi način informisali i pomogli u svojim planovima.

Posao i odmor

Ukoliko patite od bolesti bubrega ili ste imali transplantaciju, odlazak na odmor, ne bi trebao da predstavlja problem. Čak i ako ste na dijalizi, možete ići na odmor, pod uslovom da unaprijed dogovorite termine za dijalizu u mjestu u koje idete.
Bolest bubrega ne bi trebala da utiče na vaše radne obaveze, osim ako nemate opasan oblik bolesti bubrega ili idete na dijalizu. Ukoliko ste na dijalizi, obično se mogu dogovoriti termini tako da se vaći odlasci mogu uklopiti uz radne obaveze, ali određen broj ljudi ipak odlučuje da napusti posao tokom liječenja.
Razgovarajte sa poslodavcem, ukoliko morate na dijalizu, i pokušajte dogovoriti fleksibilno radno vrijeme, kako bi mogli da zadržite svoj posao.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS