Živim s HIV-om sedam godina


 

Priče oboljelih od AIDS-a se ne razlikuju mnogo. Ipak, svako se na svoj način nosi sa ovom bolešću. Većina ih nema podršku porodice niti prijatelja, dok su rijetki oni koji su prihvaćeni u zajednici u kojoj žive.

Priču koja slijedi ispričao je oboljeli koji spada u ovu drugu kategoriju i koji se uspješno bori sa ovom bolešću već dugi niz godina:
“Rođen sam u jednom malom mjestu u BiH prije nešto više od 50 godina.
U ratu sam boravio u NJemačkoj, gdje sam se inficirao HIV-om.
Vrlo često sam tamo posjećivao noćne klubove i javne kuće, ne znajući za opasnost od infekcije virusom HIV-a.
O tome ranije nisam mnogo znao, nisam bio svjestan o kakvoj se bolesti radi. Nikad nisam koristio zaštitu prilikom seksualnog odnosa. Ne znam tačno kada sam se zarazio. Jedna osoba sa kojom sam imao odnos mi je rekla da ima HIV, ali budući da je bila u alkoholiziranim stanju, mislio sam da to što je rekla nije istina. Tada nisam shvatao kakva mi je opasnost prijetila.
U NJemačkoj mi je konstatovana tuberkuloza. Nakon povratka u Bosnu dijagosticiran mi je AIDS. Već nakon povratka u Bosnu, često sam se osjećao loše, imao sam temperaturu i izgubio skoro 10 kilograma. Još uvijek nisam vratio staru kilažu.
Kada sam jednom prilikom dao krv, a inače sam bio dugogodišnji davalac krvi, pozvali su me da mi saopšte dijagnozu.
Moj ljekar, koji je zaista divan čovjek, me je savjetovao i dao mi uputnicu za Klinku za infektivne bolesti u Sarajevu. Tamo su još jednom radili testiranje i potvrdili moj HIV status. To je bilo prije nekih sedam godina.
Od tada se uspješno liječim, pijem redovno terapiju, odlazim na kontrole. Prijatelji i kolege me prihvataju.
Iako znaju da bolujem od AIDS-a, o tome se rijetko govori. Doktori su veoma ljubazni, uljevaju mi povjerenje i daju nadu da se dalje borim sa ovom bolešću.
Prije sam bio jako uznemiren, naročito kad sam saznao od čega bolujem. Često sam padao u depresiju, ali sada sam dosta smiren. Pomirio sam se sa ovom bolešću i uspješno joj odoljevam već skoro 7 godina.
Vodim računa o svom ponašanju i nikada ne bih namjerno ugrozio nečiji život, neodgovornim stupanjem u intimne odnose. Imam jednu prijateljicu koja je očekivala nešto više od našeg odnosa. Rekao sam joj od čega  bolujem, ali mi nije vjerovala. Na kraju sam joj morao pokazati nalaze i onda je povjerovala. Od tada smo ostali dobri prijatelji.
Živim sam.
Po povratku u Bosnu nisam imao seksualne odnose, tako da nisam mogao nikoga zaraziti”.
Nakon što je ispričao svoju priču, ovaj Bosanac poručuje samo jedno:
“Vodite računa o ponašanju i obavezno koristite zaštitu”
 
Autor: Aida Spahić – Zekić

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!