Zglobovi bole gurmane

Zglobovi bole gurmane

Giht se javlja zbog nakupljanja kristala u sinovijalnoj tečnosti. Čak četvrtina oboljelih javi se kasno reumatologu, tek kad oboljenje pređe u hronično.
Do tri procenta stanovništva boluje od gihta, najčešćeg zapaljenskog oboljenja zglobova. Ovo reumatsko oboljenje češće pogađa muškarce, dok su žene izloženije bolesti tek poslije menopauze, kada ih manje štite ženski hormoni.
Prosječan pacijent koji je dobio napad gihta je sredovječan, gojazan muškarac, često ima dijabetes tipa 2, povećan holesterol i trigliceride u krvi. Ljekaru se javio sa jakim bolovima, otokom i crvenilom u jednom zglobu, u većini slučajeva nožnom palcu.
Iako bi, prema jasnoj kliničkoj slici, ovi pacijenti trebalo lako da se prepoznaju, u ordinacijama ljekara opšte prakse često ne bude tako. Zbog toga se čak četvrtina oboljelih javi reumatologu tek kad bolest pređe u hroničnu.
Još jedna greška dešava se često na nivou primarne zdravstvene zaštite, ukazuje za “Novosti”, profesor dr Marija Radak Perović, reumatolog i šefica kliničkog odeljenja Instituta za reumatologiju:
– Kada ljekar prepozna akutno zapaljenje zgloba, dešava se da on odmah uključuje terapiju i to u jačoj dozi, što je velika greška i može da dovede do pogoršanja bolesti. Neophodno je najpre antireumaticima umiriti zapaljenje i bol, sve dok akutno stanje ne prođe, a tek onda započeti odgovarajuću terapiju, i to sa minimalnim dozama.
Cilj terapije je smanjiti nivo mokraćne kiseline u krvi, jer su njena prekomjerna količina i nagomilavanje njenih kristala u zglobovima uzroci nastanka gihta.
Otkud mokraćna kiselina u zglobovima? Jedan dio mokraćne kiseline stvara se u organizmu, a ostatak se unosi hranom. Ako je u krvi ima previše, zbog genetski uslovljene greške u metabolizmu mokraćne kiseline ili poremećaja u izlučivanju kiseline dolazi do stvaranja kristala, koji se talože u organizmu, dugo vremena ne dajući nikakve simptome.
– Iz depoa, gdje su se taložili, kristale odjednom pokrene preteran unos hrane ili alkohola, pa oni odlaze u zglobove, tetivne ovojnice i tamo izazivaju zapaljenje – objašnjava prof. Radak Perović. – Do zapaljenja može da dođe i kada se javi nagli pad mokraćne kiseline, a to se obično dešava ako terapija nije pravilno data, odnosno kada je propisana u previsokoj dozi.
Kada se giht ne prepozna, ili se nepravilno liječi, zapaljenja se javljaju češće, razmaci između napada su kraći, a bolest obuhvata i druge zglobove. Većina pacijenata tek tada posjeti reumatologa, koji konačnu dijagnozu postavlja na osnovu mjerenja količine mokraćne kiseline u sinovijalnoj tečnosti, koja obavija zglobove.
– Prije nego što mu propiše lijek, reumatolog najprije treba da sanira postojeće zapaljenje antireumaticima, hladnim oblogama i dijetom, napominje dr Radak Perović. – Dijetalni režim je u stvari i prva linija liječenja gihta, a to podrazumjeva izbjegavanje namirnica bogatih mokraćnom kiselinom, crvena mesa i prerađevine, iznutrice, žestoka pića i pivo. Takođe, treba da izbjegava ugljene hidrate, koncentrovane šećere i zaslađene napitke.
Povrće i voće, kao i mlijeko i mliječni prooizvodi se preporučuju, kao i bijela mesa, dok od alkohola smiju da popiju čašu crnog vina. Dva litra tečnosti dnevno je takođe neophodno da bi se stimulisalo izbacivanje mokraćne kiseline.
Tek ako dijeta ne da odgovarajući rezultat, a pacijent ima dva akutna zapaljenja tokom jedne godine, prelazi se na liječenje lijekovima.
Cilj terapije je da se nivo mokraćne kiseline smanji na 360 ili manje mikromola po litru, jer je ta vrijednost garant da neće biti dalje kristalizacije i recidiva bolesti.
 
Izvor: novosti.rs

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!