Žene zanemaruju simptome srčanog udara – 6 simptoma

Kod pojave simptoma srčanog udara, pravovremena ljekarska pomoć pružena tokom narednog sata smanjuje rizik od smrti za 50 posto. Predstavljamo vam 6 znakova upozorenja koje ne smijete zanemariti ako ne želite da umrete od srčanog udara. Ako se susretne s bilo kojim od navedenih, nazovite hitnu pomoć – odmah!
1. NEDOSTATAK VAZDUHA
Mnoge žene se tokom srčanog udara, danima ili čak nedjeljama prije njega susreću s nedostatkom vazduha. Ako se osjećate kao da ste pretrčali maraton – vrijeme je da potražite pomoć.
2. BOL U RAMENU, VRATU, RUCI
Umjesto eksplozivnog bola u grudima, kod žena se mogu razviti bolovi manjeg intenziteta, i to u gornjem dijelu leđa, ramenima, vratu, vilici ili rukama. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako vas muče neobični simptomi koji se javljaju iznad struka.
3. NEUOBIČAJEN UMOR
Istraživanje je pokazalo kako se skoro 70 posto žena prije srčanog udara muči s neuobičajenim umorom, i to danima ili nedjeljama prije napada. Spomenuti umor može biti toliko izražen da žene nemaju snage za namještanje svog kreveta.
4. PRETJERANO ZNOJENJE
Bezrazložno, pretjerano znojenje jedan je od specifičnih znakova upozorenja mogućeg srčanog udara. Žene mogu istovremeno da osjećaju vrućinu, ali i groznicu. Ako se pojave ovakvi simptomi – odmah se javite
ljekaru.
5. MUČNINA ILI VRTOGLAVICA
Žene tokom srčanog napada često povraćaju i imaju osećaj da će pasti u nesvijest. Mučnina takođe može da podsjeća na gorušicu.
6. TJESKOBA
Kod mnogih žena se prije ili tokom srčanog udara može javiti osjećaj intenzivne tjeskobe ili straha. Osluškujte poruke koje vam šalje organizam kako biste se na vrijeme spasili od prijevremene smrti.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS