Zdravstvene prednosti posta

Zdravstvene prednosti posta


Post će odmoriti vaš probavni sistem, omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela, te dovesti do osjećaja lakoće i povećanja nivoa energije. Post je odličan protuotrov za sve naše “štetne” užitke. Nema ništa lošeg u uživanju u hrani koju jedemo, ali dugoročan unos viška hrane stvara veliko opterećenje za tijelo.
Tokom posta, naš sistem se odmara od stalnog napada hranom, a energiju koju štedite tokom posta, organizam preusmjerava na liječenje i oporavak. Ta energija oslobađa vaše ćelije od otrova, regenerira tkiva i organe, te uklanja prirodni metabolički otpad koji proizvode čak i zdrave ćelije.
Post može poboljšati rad mozga poticanjem proizvodnje proteina BDNF, što aktivira moždane matične ćelije i pretvara u nove neurone i stimuliše proizvodnju drugih hemikalija koje su vezane za zdravlje nervnog sistema. Ovaj protein također štiti vaše ćelije mozga od promjena povezanih s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolesti, a pomaže u zaštiti neuro-mišićnog sistema od degradacije.
Osobi koja posti je potrebna nutrijentima bogata ishrana koja daje energiju neophodnu za sve funkcije tijela u toku svakodnevnog života i nema drugog doba godine kada je to važnije nego za vrijeme ramazana, pogotovo jer i ove godine  imamo dugi broj sati u proljetno/ljetnoj sezoni.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!