Zdravo mršavljenje u trudnoći

Naučnici upozoravaju da gojazne žene ne bi trebale započinjati sa dijetama u toku trudnoće bez konsultacije sa doktorom. Kilograme mogu izgubiti na zdrav način i time izbjeći potrebu za porodom putem carskog reza.

 
U zaključcima nedavnog istraživanja navodi se da pretjerano gojazne žene mogu dobiti ili čak izgubiti koji kilogram u trudnoći, bez štetnih posljedica za njihovo zdravlje i zdravlje njihovog djeteta.
 
U studiji provedenoj na Univerzitetu Linkoping u Švedskoj, analizirani su medicinski podaci 46.000 gojaznih trudnica koje su se porodile u periodu između 1993. i 2008.
 
Žene su bile svrstane u tri grupe prema kriteriju indeksa tjelesne mase. U prvoj grupi su bile žene sa indeksom tjelesne mase između 30 i 35, u drugoj grupi su se nalazile žene čiji je indeks tjelesne mase bio između 35 i 40 dok su se u posljednjoj grupi nalazile žene sa indeksom tjelesne mase većim od 40.
 
Rezultati studije su pokazali da su žene iz posljednje dvije grupe koje su dobile malo ili izgubile nekoliko kilograma, bile izložene manjoj vjerovatnoći od rođenja djeteta velike porođajne težine te od potrebe za carskim rezom, nego žene iz ostale dvije grupe koje su imale normalan prirast težine u trudnoći.
 
U zaključcima se navodi da se u drugoj grupi putem carskog reza porodilo 17 odsto žena koje su izgubile nešto kilograma, u odnosu na 24 odsto žena koje su imale normalan priraštaj težine.
 
Djeca veoma gojaznih žena koje su izgubile kilograme imala su jednako dobro zdravstveno stanje kao i djeca onih žena koje su dobile odgovarajući broj kilograma.
 
Zaključci studije sugeriraju da nije štetno ukoliko veoma gojazne žene u trudnoći dobiju manje kilograma nego što je to uobičajeno ili da ih čak izgube.
bhzdravlje
Izvor: Reuters Health
 
 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS