Zdravi zubi u trudnoći

Zdravi zubi u trudnoći

trudnica
U svakoj trudnoći trudnica mora posebnu pažnju obratiti na svoje zube i desni. Desni i zubi su u trudnoći posebno osjetljivi, pa osim dodatne njega, treba redovito posjećivati zubara kako bi popravio i izliječio ako je za nešto potrebno liječenje.
Nekada davno žene su u trudnoći gubile zube, jer nisu posjećivale zubara u trudnoći, te se nisu posebno posvećivale njezi svojih zuba. Kako to i danas ne bi bio slučaj, te kako u vrijeme trudnoće ne bi izgubili niti jedan zub, donosimo vam par savjeta što trebate raditi.
Prilikom pranja zubi, morate koristiti pastu za zube! Nikada nemojte zube prati bez paste za zube, te prilikom izbora paste za zube, izaberite biljnu pastu. Najviše se preporučuje pasta za zube na bazi žalfije, propolisa i kamilice.
Za vrijeme trudnoće dolazi do hormonalnog disbalansa, zbog čega dolazi do preraspodjele hranjivih sastojaka iz zuba i kosti majke u organizam djeteta. Iz tog razloga se češće javljaju karijesi kod trudnica, te se u trudnoći zahtijeva posjeta stomatologu.
Kada ostanete u drugom stanju trebate promijeniti sredstva za higijenu zubi i usne šupljine. Nikako zube ne smijete u trudnoći prati sa sredstvima koja su namijenjena izbjeljivanju zubi. Bijele zube i i njihovo izbjeljivanje ostavite za vrijeme kada nećete biti u drugom stanju.
Isto tako bilo bi vrlo poželjno da usnu šupljinu redovito ispirete čajevima od kamilice i žalfije, kako bi ublažili upale desni, koje su česte kod trudnica.
Kako bi zadržali svoje bijele zube i u trudnoći, važno je da posjećujete stomatologa, a poželjno je da to napravite za vrijeme drugog tromjesečja. Osim posjete stomatologu preporučuje se uzimanje tvrde hrane koja će stimulirati izlučivanje sline, dobra higijena usne šupljine i puno vitamina C.
Kako bi svome djetetu omogućili potpunu mineralizaciju koja mu je bitna za stvaranje osnove mliječnih i trajnih zuba, morate jesti uravnoteženu prehranu koja će biti bogata florom, vitaminima i mineralima, kalcijem i fosforom. Bilo bi poželjno kada bi svaki dan pojeli jedno jaje, jednu jabuku i popili pola litre jogurta, mlijeka ili sira.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!