Zdrava hrana s neobičnim efektima

Zdrava hrana s neobičnim efektima


Iako djeluju blagotvorno na organizam, pojedine zdrave namirnice utiču na miris urina, remete san, smanjuju kvalitet sjemene tečnosti…
tresnja

Trudite se da vodite zdrav način života: redovno idete u teretanu, na preglede kod ljekara, a u svoj tanjir, shodno mišljenjima nutricinista, stavljate povrće, voće i čisto meso. Međutim, neke stvari nisu pod vašom kontrolom.
Zdrave namirnice svakako imaju fenomenalne dobrociti po vaše pshiho-fizičko zdravlje, ali one takođe imaju i određene čudne nuspojave.
Upoznajte se sa dobrim, lošim i pomalo bizarnim efektima zdrave hrane na vaš organizam:
ŠPARGLA UTIČE NA MIRIS URINA
Da li ste možda osjetili neprijatan miris urina nakon što ste pojeli šparglu? Za to možete da okrivite kiselinu iz špargle, odnosno vaše tijelo, koje kiselinu pretvara u hemikaliju baziranu na sumporu. Međutim, ne dogodi se svima ovaj neželjeni efekat konzumiranja špargle. Prema studiji iz 2010. godine, koja je objavljena u Oxford Journal, ako nikada niste urinirali odmah nakon večere koja je sadržala šparglu, vaše tijelo će je svariti, tako da će smanjiti koncentracija maloprije pomenutih hemikalija ili vi jednostavno ne osjećate neprijatan miris urina.
CVEKLA POVEĆAVA IZDRŽLJIVOST
Univerzitet Eksiter je otkrio da sok od cvekle povećava izdržljivost prilikom vježbanja. Prema studiji iz 2009. godine, nitrati iz cvekle proširuju krvne sudove, smanjujući količinu kiseonika koja je potrebna vašim mišićma da biste vježbali.
NARANDŽASTE I ŽUTE NAMIRNICE ZA BOLJU, JAČU I BRŽU SPERMU
Šargarepe i drugi narandžasto-žuti proizvodi koji sadrže karotenoide mogu da poboljšaju vašu plodnost, prema studiji Univerzitetske škole za javno zdravlje sa Harvarda.
Dok slatki krompir i dinja povećavaju broj i kvalitet spermatozoida, šargarepe su pravi šampioni prema rezultatima studije, budući da poboljšavaju odlike sperme za 6, 6 do 8 odsto.
LJUTI SOSEVI REMETE CIKLUS SPAVANJA
Ako ste ljubitelj ljutih, začinjenih soseva, izbjegavajte ih neposredno prije spavanja. Studija, koja je objavljena u International Journal of Psychophysiology, otkrila je da muški ispitanici koji su prije spavanja jeli tabasko sos ili senf uz večeru pate od poremećaja sna.
NAR ZA POUZDANU EREKCIJU
Nar je bogat antioksidantima, koji podstiču cirkulaciju, pa samim tim i erekciju, prema istraživanju koje je objavljeno u International Journal of Impotence Research. U studiji, 47 odsto ispitanika je priznalo da se njihova erekcija poboljšala nakon konzumiranja 226 grama soka od nara nakon večere.
Ako imate i najmanji problem sa erekcijom, nazdravite sokom od nara.
TREŠNJA POJAČAVA MOŽDANE FUNKCIJE
Ovo crveno voće može da zaštiti vaš mozak i da uspori degeneracitivne bolesti mozga, prema istraživanju Univerziteta u Mičigenu. Kako prenosi Detroit Free Press, kada su miševi koji su imali simptome Alchajmera pojeli ekstrakt trešnje, bolje su prošli na testu kognitivnih funkcija.
GORUŠICA I LOŠA PROBAVA
Prema istraživanju The American Journal of Gastroenterology, luk, citrusi, bombone i paradajz mogu da iritiraju tkivo u vašem jednjaku i želucu i da izazovu gorušicu ili lošu probavu.
Kako biste spriječili ove probleme, pomenuto povrće kuhajte, izbjegavajte bombone, a citruse jedite cijele.
SOJA SMANJUJE BROJ „PLIVAČA“ I POVEĆAVA GRUDI
Previše soje može da ima mnogo neželjenih efekata na muškarce. Prema studiji, koja je objavljena u Oxford Journal, muškarci koji su jeli pola porcije hrane bazirane na soji jednom dnevno tokom tri mjeseca, imali su 41 milion ml manje sperme od muškaraca koji nisu uopšte jeli soju. Naučnici vjeruju da su za ovo odgovorni izoflavoni, biljna jedinjenja sa efektom estrogena.
Soja se čak povezuje i sa muškim grudima.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS