Zbog ovih jutarnjih navika ste sve gojazniji

Zbog ovih jutarnjih navika ste sve gojazniji


Gojaznost je jedan od najvećih zdravstvenih problema koji brine stručnjake širom sveta, a pogotovo kada izveštaji pokažu da je veliki procenat ljudi gojazan kao što je 36,5 odsto gojaznih samo u SAD.Borba protiv gojaznosti je jako važna jer ona izaziva niz drugih zdravstvenih problema kao što su visoki krvni pritisak, visok nivo lošeg holesterola, visok nivo triglicerida, visok šećer, zapaljenja, slabo zdravlje kostiju i mnogo toga drugog.
Visok Indeks tjelesne težine dovodi do kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa melitusa, hronične bolesti bubrega, mnoge oblike raka i promjene u mišićnoj i skeletnoj strukturi. Preranu smrt najviše uzrokuje infarkt, dijabetes tipa 2 i neki oblici raka kod gojaznih osoba. Ali, ukoliko možete da se borite protiv gojaznosti onda možete sebe da zaštitite od mnogih smrtonosnih bolesti i da živite dug i zdrav život.
Ukoliko ste se posvetili svom zdravlju i spremni ste da se potrudite da izgubite suvišne kilograme, a ipak u tome ne uspjevate, onda možda pravite neku grešku u ovim jutarnjim navikama.Oni koji ranije idu na spavanje i ranije ustaju su zdraviji i to nije samo mit. Rano buđenje je dobro za vaše zdravlje i težinu, dok previše spavanja može da dovede do gojaznosti. Spavanje duže od 10 sati uzrokuje povećanje Indeksa telesne mase. Ali, i premalo sna podjednako dovodi do povećanja hormona kortizola koji je zadužen za kontrolu apetita. Preporučuje se da spavate 7 do 10 sati dnevno.
Doručak je prvi obrok u toku dana i morate uvijek da ga pojedete prije nego izađete iz kuće. Ako preskačete doručak onda imate šansi da se ugojite. Preskakanje doručka utiče na metabolizam i na kapacitet sagorevanja masti. Zdrav doručak povećava nivo energije koja je potrebna vašem tijelu kako bi doveo u ravnotežu glukozu. Doručak smanjuje nivo kortizola u krvi i time šanse za gojenje. S toga, nemojte čekati mnogo pošto ste se probudili da jedete doručak.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS