Zbog čega se većina žena na radnom mjestu 'smrzava'?

Zbog čega se većina žena na radnom mjestu 'smrzava'?

Razlog zbog čega je ženama u kancelarijama s uključenom klimom gotovo uvijek prehladno je to što žensko tijelo proizvodi manje topline od muškarčeva, pokazalo je novo istraživanje.

64878_305326362_hladno_kancelarija

 
Temperatura u uredu najčešće se prilagođava muškim kolegama zbog čega se većina žena na radnom mjestu “smrzava”.
U zgradama širom svijeta kancelarijska temperatura prilagođava se standardima koje je još 1960. odredila Udruga američkih inženjera za grijanje, rashladne i klima uređaje. Model je utemeljen na faktorima poput vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka, njegova strujanja, količine odjeće koju na sebi ima radnik i brzine kojom se zagrijava naš metabolizam.
Problem je, piše list Fortune, u tome što je model zastario, a jedna varijabla bi se mogla nazvati seksističkom. Naime, pri izračunu optimalne temperature u uredu prije četrdeset godina uzimao se u obzir podatak o prosječnoj životnoj dobi četrdesetgodišnjeg muškarca teškog 70 kg.
Žene danas čine polovinu zaposlenih u uredima, njihova tijela proizvode manje topline od tijela muškaraca i metabolizam im je usporeniji jer su sitnije od muškaraca zbog toga što imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva. Poznato je da mišići proizvode više topline od masnog tkiva.
U obzir treba uzeti i fiziologiju žene i njihov izbor odjeće. Muškarci su najčešće u odijelima.
“Načelno, to je jako dobar standard utemeljen na termodinamici – uravnoteženosti između topline tijela i temperature okoliša”, rekao je za Business Insider nizozemski biolog Boris Kingma, iz sveučilišnog medicinskog centra u Maastrichtu koji je ujedno suautor istraživanja.
Kingma kaže da istraživanja pokazuju kako je ženama u klimatiziranim prostorima hladnije nego muškarcima.
Nove studije upućuju na to da žene više vole boraviti u toplijem okruženju – oko 25 Celzijevih stepeni, a muškarci u nešto hladnijem – oko 22 Celzijeva stepena.
Studija nudi i rješenje: izmijeniti, odnosno povećati temperaturu na klima uređaju na vrijednost koja odgovara radnicama, od čega će na kraju biti višestruke koristi. Među ostalim i za firmu, jer će joj uštedjeti novce.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!