Zašto vam otiču prsti?

Zašto vam otiču prsti?

Postoji niz razloga zašto vam prsti mogu oteći, dok su neki potpuno bezazleni, drugi su možda ozbiljnije prirode
trnci
Vrući ljetni dani
Vrućina širi krvne žile kako bi se tijelo lakše ohladilo. Kad se takvo širenje događa, nešto tekućine iz žila može pobjeći u meko tkivo što izaziva oticanje.
Takvo oticanje trebalo bi samo nestati, ali ako se uz njih pojave slabi stisak i bol, onda je dobro vrijeme za posjet liječniku.
Previše soli
Ako solite svu hranu, to je također mogući uzrok vaših punašnih prstiju. Naša tijela cijelo vrijeme održavaju ravnotežu soli i vode. Više soli znači da tijelo zadržava više vode što djelomično uzrokuje naticanje prstiju.
Ovaj problem trebao bi sam nestati kroz 24 sata, ali može katkad trajati i dulje, ovisno koliko ste pretjerivali sa soljenjem. U slučaju da ste smanjili sol u hrani, a prsti su vam još uvijek otečeni, nije naodmet posjetiti liječnika.
Osteoartritis
Ako vam zglobovi na prstima otiču, moguće je da imate osteoartritis. Ostali znakovi te bolesti su bol u zglobovima prstiju i njihova ukočenost. Osteoartritis je uglavnom posljedica starenja i trošenja zaštitnog sloja između kostiju. Moguće je da se bolest predstavi i u obliku nateknutih prstiju koji vas često bole.
Sindrom karpalnog tunela
Kad ukliještite živac koji se proteže od podlaktice do dlana, to je ono što se naziva karpalnim tunelom. Ubrzo će uslijediti otekline, bol i trnci, a moguća je čak i obamrlost ruke i prstiju. Ovaj se problem često vrlo sporo razvija,  kod žena je tri puta češći.
Limfni edem
U slučaju da vam se limfa (koja odnosi bakterije, viruse i ostali otpad) počne pretjerano nakupljati, moguće je oticanje prstiju na rukama i nogama, često i samih udova. Koža će vam se činiti debljom ili zategnutijom. Ovaj problem uglavnom je uzrokovan nenormalnim rastom tkiva u limfnom sustavu, izlaganjem radijaciji ili hirurškim zahvatom,
(Guliver)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS