Zašto treba ODMAH da počnete da jedete kiseli kupus

Zašto treba ODMAH da počnete da jedete kiseli kupus

kiseli-kupus-1
Svjež kupus bogat je hranljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, manjim količinama natrijuma, a povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorišćenje kalcijuma u organizmu. Kiseljenjem kupusa poboljšavaju se njegova nutritivna i ljekovita svojstva.
Kroz proces kiseljenja stvara se izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zato je kiseli kupus za vegetarijance neizostavna namirnica.
Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kiseli kupus po sadržaju vitamina C može slobodno mjeriti s limunom, narandžom i paprikom.
Kiseli kupus sadrži piridoksin (vitamin B6), bez kog bjelančevine ne bi bile iskorišćene u organizmu, ali je i izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju i metabolizam, razmjenu materija u mozgu.
Kupus sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu kosu. Kiseli kupus sadrži folnu kiselinu i vitamine A i D.
Metilmetionin ili vitamin „U“ otkriven je 1952. godine, a ima ga u kiselom kupusu, i veoma je dobar lijek protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kao i protiv gastritisa.
Rasol
Rasol (sok od kiselog kupusa) je veoma ljekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lijek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom „U“.
Rasol je poznat i kao lijek za sve tegobe organa za varenje i liječenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, ali i kao narodni lijek pri smanjenju oteklina na zglobovima!
Pomješan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili za lomove kostiju. Preporučuje se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.
Poznat je narodni recept za liječenje nagluvosti: uveče, pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo. Tako spavajte i izvadite vatu ujutru. Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala.
Lekovita svojstva
Kiseli kupus ne samo da ima izuzetna nutritivna već i ljekovita svojstva:

  • osvježava duh i djeluje na raspoloženje
  • organizam čini otpornim na stres
  • aktivira razmjenu materija u mozgu i nervima
  • podstiče razmjenu gvožđa u krvi
  • pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca i stimuliše rad ćelija
  • pomaže pri izgradnji kostiju
  • reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
  • podstiče metabolizam masnih ćelija
  • doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva rana i opekotina
  • povoljno djeluje protiv nekih vrsta raka

Zbog jačanja imuniteta, kiseli kupus posebno se preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!