Zašto treba jesti jagode: Moćan lijek i saveznik ljepote!

Zašto treba jesti jagode: Moćan lijek i saveznik ljepote!

 
dorucak-1395136584-30362Ako postoji voće neodoljivog izgleda, prijatnog mirisa i zanosnog ukusa, koje je ujedno zdravo pa čak i ljekovito, onda je to nesumnjivo jagoda. Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se mogu koristiti korijen i listovi.
Čaj od lista jagode vijekovima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripa i prehlade, kao i u liječenju kostobolje. Priprema: dvije pune čajne kašičice suvih listova jagode prelijte s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procjedite čaj. Pijte ga 3 puta dnevno po jednu šoljicu posle jela. Ovaj čaj možete da koristite i za grgljanje. Ukoliko želite da pročistite organizam, uveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.
Budući da poseduju svojstva analgetika, ako vas muči glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite porciju svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate. Takođe, zahvaljujući protivupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod bolova u mišićima. Osim toga, odlično su sredstvo protiv opekotina.
Jagode sadrže obilje C vitamina, te vitamin A, vlakna, gvožđe i folnu kiselinu koja je, između ostalog, prijeko potrebna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Ukoliko ih jedete bez šećera, odlično gase žeđ, a smiju da ih jedu i dijabetičari.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!