Zašto su važni redovni samopregledi

Karcinom nije nešto što žena može „dobiti“ ili se „inficirati“, kao što je to slučaj sa zaraznim bolestima. Karcinom dojke se ravija postepeno, ponekad je za razvoj potreban dug vremenski period.

Ponekad je vrsta karcinoma vrlo agresivna i u ovom slučaju se tuomori razvijaju brzo. Kod malignih tumora ćelije se mogu odvojiti i na više načina se proširiti do drugih dijelova tijela, što ga čini i opasnim.
Ćelije se tada krvotokom šire do drugih dijelova tijela, što ga čini i opasnim. Mogu stići do pluća, jetre, kostiju…te se proširiti i do limfnih čvorova ispod pazuha.
Proširenje karcinoma na druge dijelove tijela nazivamo metastazom. Ukoliko se to dogodi, bolest se puno teže liječi. Karcinom dojke je češći na gornjem, vanjskom dijelu dojke, ali se može pojaviti i bilo gdje na dojci.
Znaci koji bez odgađanja treba da nas odvedu na pregled su:

  • čvor ili više čvorova, kvržica, ili zadeblajnje na bilo kom dijelu dojke
  • promjene na koži dojke, crvenilo, rupice ili nabori
  • uvučene bradavice koje prije nisu bile takve
  • iscjedak iz bradavica bilo koje boje (proziran, sukrvičav, smećkast, plavičast, krvav)
  • uvećanje dojke (oticanje)
  • čvor u pazušnoj  jami

Potrebno je da od svoje 18-20 godine steknete dobru naviku za obavljanjem samopregleda. Jednom mjesečno, nakon menstruacije, od petog do desetog dana ciklusa uradite svoj samopregled.
Na taj način ćete upoznati svoje dojke, njihov izgled, tako da ćete znati ako se pojavi nešto neobično. Žene koje više ne menstruiraju će odrediti jedan dan u mjesecu kada će obavljati svoj samopregled.
Ukoliko primjetite bilo kakvu promjenu odmah se obratite svom liječniku .
Samopregled ne može biti zamjena za redovne preglede koje ćete obavljati savjesno i redovno tokom svog života. Tek tada ćete moći da brinete o svom zdravlju na pravilan način.
Samopregled, liječnički pregled dojke, ultrazvuk i mamografija su načini da ukoliko se bolest i desi bude otkrivena u što raniijem obliku, što daje  velike šanse za izliječenje.
bhzdravlje
Izvor: Iskra, Savez žena oboljelih od raka dojke

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS