Zašto NIKADA ne treba da cijedimo bubuljice

Zašto NIKADA ne treba da cijedimo bubuljice

108301_bubuljiceprofimedia0166967404_630x0
Koliko puta vam se desilo da vam veče pred sastanak ili važan intervju izađe bubuljica… Tada se javlja neopisiva želja da je iscjedite, ali, prema rečima njujorškog dermatologa i estetskog hirurga dr Kamerona Roksara, to može samo da pogorša stanje, da ošteti kožu, izazove infekciju i stvori trajne ožiljke.
Doktor Roksar dodaje i da akne nastaju od prevelikog lučenja masnoće, neredovnog pilinga i gomilanja bakterija, od čega se pore zapuše. Jedan od glavnih uzročnika akni jesu i hormoni, naročito u pubertetu, kada se na koži i kosi luči više masnoće nego inače. Sredinom dvadesetih hormoni se uglavnom stabilizuju, pa se i akne povuku. Ali ovaj problem ne muči samo tinejdžere. To je samo jedna velika zabluda. Od njih pate i djeca koja ranije ulaze u pubertet, a oni sa genetskim predispozicijama patiće od akni i kasnije.
A cjeđenje bubuljica samo će raširiti njihov sadržaj po okolnoj koži, možda ga i gurnuti u dublje slojeve kože i upaliti je. Stoga je najbolje da ne radimo ništa, da se nekako strpimo i sačekamo da muka prođe. Ako se akne iz mjeseca u mjesec nikako ne povlače i postanu još bolnije, svakako treba otići dermatologu, koji će propisati odgovarajuću terapiju.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!