Zašto kosa opada


 

Zdrava i lijepa kosa čini nas zadovoljnim i samouvjerenim. Ipak, kosa nije samo ukras. Iz uzorka samo jedne vlasi možemo zaključiti, pa skoro sve o organizmu.
Kosa kod osoba reaguje na stres, bolesna stanja, uticaje okoline, nepravilnu prehranu, itd. Masna ili suha, jaka ili slaba, ili je imamo ili ne!? Ćelavost, za nekoga samo stavka u izgledu, a nekome kompleks. Ćelavost nastaje najčešće postepeno, ispadanjem sve većeg broja dlaka. Stručnjaci kažu da 50 do 80 ispalih dlaka dnevno ne treba da Vas brine. Kosa se prirodno regeneriše, stare dlake ispadaju i stvaraju mjesto za nove. To se najčešće događa na jesen i u proljeće, pa ako ste primjetili dlake na jastuku ili dok perete kosu razloga za brigu nema, bar dok je broj ispalih dlaka u granici normale.
Ipak, više od 100 dlaka dnevno dovoljan su razlog za zabrinutost i traženje uzroka koji uzrokuju opadanje kose.
Mnogo je razloga zbog kojih ispada kosa – od gena do bolesti i stresa. Nekada su uzrok opadanja kose upale u organizmu, (bolesni zubi, krajnika, uha, jajnika, itd.). Kosa opada i poslije zaraznih bolesti sa visokom temperaturom ( grip), kao i kod hroničnih bolesti (maligne bolesti, tuberkuloza), ali i zbog anemije prouzrokovane manjkom vitamina, naročito poslije naglih i strogih dijeta. Javlja se i prilikom uzimanja različitih lijekova za maligna oboljenja (citostatici).
Osim toga uzroci za gubitak kose mogu da budu vanjski ili unutrašnji faktori. Spoljni faktori koji najčešće oštećuju kosu su povrede vlasišta, prečvrsto uvijanje kose ili stezanja pletenica ili nervoznog čupkanja kose (trihomanija). Osim toga, kose i hemikalije. Ispadanje dlaka često prouzrokuju hormonalni poremećaji, kao što su pojačani ili smanjeni rad štitne žlezde.
Mušku ćelavost (visoko čelo) ili gubitak kose na vrhu tjemena, uzrokuju nasljedni faktori i muški polni hormon. Ćelavi muškarci imaju veći nivo tog hormona.uzroci U svakom slučaju, ako primjetite da Vam kosa opada, obavezno zatražite stručnu pomoć, posjetite svog dermatologa.
Izvor: BBC
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!