Zašto je putovanje dobro za naše zdravlje?

Zašto je putovanje dobro za naše zdravlje?

Putovanje_1370532798_670x0
Odmor je veoma važan dio zdravog načina života, to je terapija koja se prepisuje po vašim mjerama, potrebama, snovima i željama. Istraživanja konstantno pokazuju da ljudi koji se osjećaju ispunjeno ne samo da su sretniji nego i žive duže! Evo zašto mislimo da je putovanje odlična opcija za odmor i u krajnjem slučaju i za zdravlje.
Istraživanja pokazuju da studenti koji su putovali u inostranstvo (istraživanja su vršena u SAD) dva puta više završavaju fakultete od onih koji nisu putovali, takodje ostvaruju veće prihode za 40%. Radnici koji uzimaju slobodne dane i koriste svoj odmor da negdje otputuju su produktivniji, imaju više moralne standarde i manje su šanse da imaju agresivne ispade prema kolegama takodje kod njih su izmjereni niži nivoi stresa na radnom mjestu. Čak neka istraživanja kažu da smanjuje i ruzik od srčanih bolesti..Kao dio dugoročnog istraživanja u Framingamu Masačusets bile su žene godišta od 45-64 godine, bile su pitane koliko često su uzimale odmor od posla. U 20 godišnjem istraživanju, naučnici su pronašli da su žene koje su išle na odmor svakih šest godina ili redje imali veoma veliki rizik od srčnog udara za razliku od žena koje su redovno svake godine išle na odmor.
Ova istraživanja se vidi da su pravljena u Americi, ali morate se složiti da smo konstantno pod takvim stresom da nam je putovanje i odmor s vremena na vrijeme prijeko potreban da napunimo baterije.
A velika većina nas volimo da putujemo. Putovanja nam obezbjedjuju nova iskustva, avanture pa čak i učvršćivanje  emotivnih veza sa prijateljima, ili porodicom.

Potreba za ekspanzijom

U prirodi svakog čoveka je potreba za ekspanzijom. Kao bebe bili smo u simbiozi s majkom, i tada je takav odnos bio naš cijelio svijet. Kako smo rasli – širila se i naša percepcija,  a s njom i naše potrebe – za samostalnošću, ličnim prostorom, ali i za otkrivanjem novih svjetova.  Počeli smo  sami da istražujemo  da učimo i spoznajemo.  U jednom momentu svi prestajemo fizički da rastemo ali naša potreba za mentalnom ekspanzijom, za novim orkrićima treba da je stalno prisutna.
Jedan od načina za ostvarivanje direktne spoznaje, za proširivanje percepcije i širenje svjesnosti upravo su putovanja.  A putovanja u koja se upuštamo s dozom fleksibilnosti, bez predrasuda i otvorenog  duha često su poput otkrivanja života. Nepredvidiva su, prepuna mogućnosti i obećavajućih avantura, i upravo je potencijal koji se krije u toj neizvjesnosti ono što ih čini toliko privlačnima i što nas u vezi njih uzbuđuje.
Putovanje nam daje priliku da prekinemo rutinu u koju smo možda zapali i da se preispitamo oko nekih odluka ili načina na koji živimo naš svakodnevni život. Takodje daje nam priliku da probamo drugačiju hranu, da se oprobamo u nekim novim aktivnostima, ali ponajviše nam otvara mentalne vidike i mogućnost učenja i intelektualnog razvitka.
Često zaboravljamo da je naše mentalno zdravlje veoma bitan (ako ne i najbitniji) faktor da budemo i fizički zdravi, a putovanje s vremena na vrijeme će dobro doći kao terapija za naše mentalno zdravlje.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!