Zašto je prekinuto istraživanje muške kontracepcije

Zašto je prekinuto istraživanje muške kontracepcije

muskarac
Istraživanje hormonalne kontracepcijske injekcije za muškarce prekinuto je jer muškarci nisu mogli da trpe nuspojave koje žene trpe već 50 godina. Nijedna od tih nuspojava nije smrtonosna, kao što je davno utvrđena nuspojava kod žena – zgrušavanje krvi.
Od 320 muškaraca koji su se podvrgnuli testiranju, njih 75 odsto je reklo da bi s radošću koristili ovaj kontraceptiv, dok je 20 – ne 20 odsto, nego 20 muškaraca – bilo “nesretno”, pa je istraživanje prekinuto, iako je Svjetska zdravstvena organizacija već izvjestila o ovoj vrlo djelotvornoj metodi, piše Independent.
Te “nepodnošljive” nuspojave su: akne, depresija, bol u mišićima, promjene raspoloženja i promjene u libidu (koje ne znače nužno manju želju za seksom). Sve su ovo većini žena dobro poznate nuspojave oralne kontracepcije još od 1962. godine, koja se konzumira svakoga dana – za razliku od injekcije koja bi se muškarcima ubrizgavala u debelo meso svaka dva mjeseca.
Za razliku od 20 odsto nezadovoljnih, čak 48 odsto žena između 16 i 19 godina osjeća iste ove nuspojave.
Medicina tretira žene kao stoku
Jedan od najvećih rizika kombinovanih kontracepcijskih pilula, koje su najefektnije, je smrtonosna tromboza vena i pogađa jednu ženu u 5.000. Regulatorne agencije, uprkos mogućnosti da mlada žena izgubi svoj život zbog odgovornog seksualnog ponašanja, poručile su u tom slučaju da je kombinovana pilula prihvatljiva jer “dobrobiti nadjačavaju rizike”.
Pilule takođe povećavaju rizik od raka dojke – jedna od osam žena ga dobije, što rezultuje 31 smrti žena u Velikoj Britaniji, navodi Independent. Povećava se i rizik od raka grlića materice i moždanog udara. Uz već spomenute nuspojave, mogu se pridodati i povećanje tjelesne težine, jače krvarenje i veći bolovi za vrijeme ciklusa, bolne grudi, migrene, izostanci mjesečnice…
“Uvredljivo je i sebično što istraživači zaustavljaju ovo važno testiranje muške kontracepcije zbog nekoliko manjih – da, manjih posledica, a ako ste žena i žalite se na njih reći će vam da ste u PMS-u”, navodi autorka Independenta. Zaključuje kako ne krivi muškarce koji su zbog minornih nuspojava odustali od testiranja, nego medicinski establišment koji tretira žene kao stoku.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS