Zašto je najteže izgubiti "posljednjih" pet kilograma?

Zašto je najteže izgubiti "posljednjih" pet kilograma?

Na početku, kilogrami nestaju brzinom svjetlosti! Zašto je onda tako teško dostići savršen izgled?

vaga-kilogrami


Istraživači tvrde da je pravi razlog zašto se pet kilograma koji nas dijele od idealne kilaže najsporije gube to što precjenjujemo napredak, a potcenjujemo prekršaje u ishrani ili vježbanju. Uglavnom, kada primjetimo i minimalan napredak, mi ga preuveličavamo u svojoj glavi. To je česta odlika onih koji pokušavaju da smršaju ili da uštede novac, kaže doktor Kejleb Voren, profesor marketinga u “Teksas A&M.”
“Zamislite osobu koja pokušava da smrša 10 kilograma. Ukoliko ta osoba jede zdravo bar nekoliko dana i smrša pola kilograma – ona će to vidjeti kao veliki napredak. Ako pak, prekrši dijetu par dana i povrati polovinu izgubljenih kilograma, ona će to videti kao minimalno nazadovanje,” kaže doktor Voren.
Skloni smo da korake unaprijed preuveličavamo, a korak unazad minimalizujemo
U psihologiji, ova sklonost je poznata kao “afirmaciona” – kada se ideja uklapa u naša lična očekivanja, mi je rado prihvatamo. Doktor Voren je sarađivao s Margaret Kembel, s kojom je u čak sedam studija proučavao kako studenti prihvataju određene uspehe i neuspjehe. Ukoliko bi studenti umjesto krofne pojeli šargarepu, bili su ubjeđeni da im je šargarepa više pomogla, nego što im je kasnije prekršaj u ishrani odmagao.
Izbor nije napredak, već stvar percepcije
Kako biste sebi olakšali period tokom kojeg držite dijetu, možete koristiti razne gedžete koji broje kalorije koje unosite i koje trošite, korake i tako dalje. Pomoglo bi i kada biste sebi postavili realne ciljeve, koji će vas u budućnosti motivisati da istrajete u svojoj namjeri.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!