Zagađen zraka može povećati vjerovatnoću da trudnica doživi pobačaj i to za 50 posto, tvrdi nova studija.

Zagađen zraka može povećati vjerovatnoću da trudnica doživi pobačaj i to za 50 posto, tvrdi nova studija.

Istraživači iz Pekinga proveli su studiju kako bi došli do odgovora na pitanje može li se pronaći veza između zagađenja zraka i pobačaja.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nautre Nature Sustainability, istraživanje je provodio tim naučnika koji je analizirao zapise više od 250.000 trudnica koje žive u glavnom gradu Kine između 2009. i 2017. godine. Upoređivali su ishode trudnoće žena s njihovom izloženošću zagađivačima zraka, uključujući sumpordioksid i ugljenmonoksid i zaključili su da prisutnost deset mikrograma sumpordioksida po kubnom metru u zraku, koji dolazi uglavnom iz elektrana i vozila, povećava rizik od pobačaja za 41 posto. Daljnje povećanje zagađivača zraka rezultiralo je rizikom za pobačaj od čak 52 posto.
Vodeći autor studije, profesor Liqiang Zhang, izjavio je da rezultati ovog istraživanja otkrivaju i potencijalne mogućnosti na spriječavanje štetnih ishoda trudnoće proaktivnim mjerama prije same trudnoće.  Zhang je dodao da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se tačno shvatilo kako zagađenje zraka utječe na plod u maternici.

Patrick O’Brien, akušer i ginekolog, kaže da studija pruža dokaze o povezanosti zagađenja zraka i štetnog utjecaja na zdravlje beba, čak i prije nego što se rode.

“Ova studija istražuje rizik povezan s tihim ili tzv. propuštenim pobačajem u prvom tromjesečju, tj. ukupno, 6,8 posto žena je to doživjelo i vjerovatnije je da će ih to stanje zadesiti ako žive u zagađenijim područjima. Izloženost zagađenju zraka je neizbježna u svakodnevnom životu i potrebno je više istraživanja u ovom segmentu kako bi se saznalo kako polutanti negativno utječu na razvoj fetusa”, kazao je O’Brien.

Trudnice trebaju nastojati smanjiti izloženost zagađenom zraku gdje god i kad god je to moguće. Istraživanje je otkrilo da su čestice ugljika pronađene u fetalnoj strani placente kod žena koje su bile izložene zagađenosti zraka tokom trudnoće.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!