WC rituali koji ugrožavaju vaše zdravlje

WC rituali koji ugrožavaju vaše zdravlje

Nisu samo bakterije na dasci klozetske šolje ono zbog čega treba brinuti pri odlasku u toalet!
wc
Po nekoliko puta na dan odlazimo u toilet i tako se povećava rizik da dobijemo neki infekciju, pogotovo ako ne vodite računa o ovim stvarima, piše Lisa.rs.
Predugo sjedenje na WC šolji
Svima se dešava da se nekad zadrže na WC šolji duže nego što bi trebalo (čitate novine ili pišete poruku). Međutim, doktori upozoravaju da na ovaj način možete dobiti hemoroide. Dugo sjedenje u fotelji, ali čak i na WC šolji može prouzrokovati stvaranje hemoroida.
Imajte na umu da veliki pritisak u anusu i oko anusa može biti glavni faktor u mnogim slučajevima.
Pretjerano brisanje
Kada je brisanje u pitanju, ljekari savjetuju da to učinite jednom ili dva puta. Ukoliko to činite više puta, možete iritirati kožu i na taj način će koža biti iritirana i može doći do svraba i osipa. Ako baš ne možete a da se ne obrišete više puta, onda to učinite vlažnim toalet-papirom ili bebi maramicama. Ukoliko vidite da morate više puta da se obrišete, to znači da niste ispraznili sistem ili patite od zatvora (u tom slučaju, hitno povećajte dnevnu dozu vode i količinu vlaknaste hrane).
Aparat za sušenje ruku
Jedna studija je pokazala da aparat za sušenje ruku širi 27 puta više mikroba po vazduhu nego što se to dešava kad se koriste papirni ubrusi. Bacili ostaju čak i do 15 minuta nakon upotrebe, dakle poslije korištenja javnog toaleta najbolje je da što prije obrišete ruke papirnim ubrusom i izađete što prije.
Brišemo se u pogrešnom pravcu
Jedno važno pravilo za sve dame “Uvijek se brišite od napred ka pozadi!”. Ukoliko to činite obrnuto, bakterije iz rektuma mogu se preseliti u vaginu i tako prouzrokovati razne infekcije.
Koristimo mirišljave sapune i kupke za njegu intimne regije
Bez obzira na proizvode koje postoje na tržištu i koje se preporučuju za njegu intimne regije, imajte na umu da se ljekari sa ovim ne slažu i predlažu da zaboravite na njih. Razni sapuni, kupke i ostali proizvodi mogu narušiti normalni ph balans i izazvati svrab i osip. Ljekari savjetuju da koristite blage sapune i vodu kada se tuširate i kupate.
 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!