Vodič za roditelje


 

Dijagnoza autizma često je veliki šok za roditelje i ponekad je potrebno dosta vremena da ovo prihvate. Imajte u vidu, koliko god vam ova vijest teško pala, da je vaše dijete isto kao što je i do tad bilo.
Jedina razlika nakon dijagnoze autizma kod vašeg djeteta je u tome da ste sada svjesni oboljenja koje vaše dijete ima i da možete početi da mu pomažete kako bi u potpunosti iskoristilo svoj potencijal. Ovdje je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

Ponašanje

Postoji dosta razloga zbog kojeg osobe sa autizmom imaju poteškoća sa ponašanjem. Autizam je sociološki i komunikacioni poremećaj, što znači da je osobama sa autizmom svijet prilično zbunjujući, ponekad i zastrašujući. Treba imati u vidu da ponašanje izazvano autizmom nije rezultat lošeg odgoja. S druge strane, postoji više strategija koje se mogu primjeniti i koje mogu pomoći vašem djetetu, među njima su upornost, strpljenje, redovno vježbanje…..
Veoma je bitno zapamtiti da kod problema u ponašanju autistične osobe, kažnjavanje gotovo nikad ne urodi plodom.

Spavanje i autizam

Gotovo sva djeca sa autizmom će u nekom trenutko imati problema sa snom. Ovi problemi svrstavaju se u dvije grupe: problemi sa umirivajem, kada djete ne može da zaspi i problemi sa buđenjem, kada se dijete budi više puta tokom noći.
Ukoliko primijetite da vaše dijete ima problema sa snom, preporučuje se da napravite dnevnik u kojem ćete zapisivati detalje o problemima koje vaše dijete ima sa snom. Kasnije se na osnovu tog dnevnika možete posavjetovati sa vašim doktorom, kako bi pronašli najbolji pristup za rješavanje tih problema.

Ishrana

Neke osobe sa autizmom mogu imati problema oko načina ishrane. Ovi problemi mogu izazvati da osoba sa autizmom ili premalo ili previše jede.
Uzrok premale konzumacije hrane često je poremećaj u čulima, dok pretjerana konzumacija može biti rezultat opsesije ili slabog samopouzdanja.

Kao i kod problema sa snom, korisno je voditi dnevnik u koji će te upisivati detalje o problemima sa ishranom, na osnovu kojih ćete u saradnji sa svojim doktorom pronaći najbolje rješenje za ovaj problem.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS