Vodič za pranje zuba


 

Pranje zuba dva puta dnevno, sa pastom koja sadrži florid, pomaže očuvanju zdravlja zuba i usne šupljine. Ovdje možete pronaći savjete o pravilnom pranju zuba, te o najboljem izboru sredstava za čišćenje zuba.

Vaša usta sadrže bakterije koje žive na zubima, desnima, usnama i jeziku. Neke bakterije su korisne, ukoliko se nalaze na pravom mjestu, u pravo vrijeme i u pravoj količini.
Našem tijelu su potrebne “prijateljske bakterije”, kako bi funkcionisalo normalno. Druge vrste bakterija mogu biti jako štetne i izazivati brojne probleme, naročito ako se prilijepe za zubnu gleđ u vidu plaka.
Ove bakterije hrane se naslagama šećera i hrane na vašim zubima i luče kiseline koje uništavaju zubnu gleđ i time pospješuju propadanje zuba.
Plak nastaje ukoliko ne perete zube redovno i pravilno, ne vodite računa o desnima, čime omogućavate razmnožavanje bakterija. Plak pospješuje nastajanje bolesti desni, karijesa i propadanje zuba.

Električna ili obična četkica za zube?

Vrsta četkice koju koristite veoma je važna. Za većinu odraslih osoba četkica sa malom glavom, sa kompaktnom postavkom dugačkih i kratkih (okruglih) dlačica je odgovarajuća. Ukoliko niste sigurni posavjetujte se sa zubarom.
Električna četkica sa rotirajućom i oscilirajućom glavom efikasnije smanjuje plak i rizik od razvoja bolesti desni.

Koju vrstu paste za zube koristiti?

Većina pasti za zube sadrži fluorid, koji pomaže u sprječavanju i kontroli karijesa. Veoma je važno da koristite pastu sa odgovarajućom količinom fluorida za vas i vašu djecu. Pri kupovini paste za zube provjerite na ambalaži koliko fluorida koja pasta sadrži. Ovdje se nalazi vodič koji će vam pomoći pri odabiru paste za vašu porodicu:
djeca do tri godine korista jako male količine paste koja sadrži ne više od 1.000 ppm fluorida
djeca između tri i šest godina koriste količinu jednaku zrnu graška paste koja sadrži između 1.350 i 1.500 ppm fluorida
odrasli koriste pastu za zube koja sadrži najmanje 1.350 ppm fluorida

Savjeti za pravilno pranje zuba

Pri pranju zuba pridržavajte se sledećih savjeta:

  • postavite glavu četkice za zube nasuprot vašim zubima, pa nagnite vrhove dlačica pod uglom od 45 stepeni u odnosu na liniju desni. Pomjerajte četkicu malim kružnim pokretima preko svih površina svakog zuba
  • perite vanjske površine gornjih i donjih zuba držeći četkicu pod uglom, a isti metod primijenite i na unutrašnju površinu zuba
  • perite površine zuba kojima žvaćete
  • kako bi očistili unutrašnje površine prednjih zuba, okrenite četkicu vertikalno i perite ove djelove malim kružnim pokretima četkice
  • čišćenje jezika osvježiće vam dah i očistiti usnu šupljinu uklanjanjem bakterija

Čišćenje zuba dentalnim koncem, veoma je korisno. Ono ne služi samo kako bi uklonilo naslage hrane između zuba, već pomaže u sprječavanju pojave bolesti desni uklanjanjem plaka koji se stvara duž linije desni
Kako koristiti dentalni konac:

  • uzmite oko 30-45cm dentalnog konca i uhvatite ga tako da imate nekoliko centimetara konca između ruku
  • uvucite konac između zuba, i između zuba i desni, koliko god može da dostigne
  • čistite sa 8 do 10 pokreta, gore dole između svakog zuba, kako bi izbacili ostatke hrane i plak
  • čistite najmanje jednom dnevno. preporučuje se da čistite zube prije spavanja
  • konac možete koristiti prije ili poslije pranja zuba

Da li koristiti tečnost za ispiranje usta?

Tečnosti za ispiranje usta koje sadrže fluorid mogu biti jako korisne. Neke od njih sadrže i hlorheksidin ili neke druge antiseptičke hemikalije. One pomažu u borbi protiv plaka i sprječavanju bolesti desni ukoliko se koriste uz redovno pranje, ili ukoliko se koriste ukoliko niste u određenim situacijama u mogućnosti da perete zube. Tečnosti koje sadrže esencijalna ulja ili neke druge hemikalije nisu toliko korisne.
Mnogi tipovi tečnosti za ispiranje usta sadrže alkohol, pa nisu pogodne za djecu. Ukoliko koristite ove tipove, moguća je pojava sušenja usta, i sušenja i pucanja usni. Ovo je posljedica alkohola. Ove pojave možete izbjeći korištenjem tečnosti za ispiranje usta koje ne sadrže alkohol.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS