Vodič kroz alergije i reakcije: Izbacite hranu koja vas truje

Vodič kroz alergije i reakcije: Izbacite hranu koja vas truje


Alergija je reakcija imuniteta na hranu ili sastojak koji tijelo prepoznaje kao “strano”. Reakcija je trenutačna – peckanje u ustima, osip, oticanje usana, lica te jezika i grla. Mogu se pojaviti problemi s disanjem, vrtoglavica, pa čak i nesvjestica, a u nekim slučajevima mučnina i povraćanje te grčevi s proljevom. No postoje i manje očiti znakovi – nagle promjene raspoloženja, hroničan umor i zatvor koje povremeno “začine” teška glavobolja i nesanica. 
Neki od tih znakova mogu se pojaviti i kod intolerancije na hranu, no ona se smatra blažim oblikom. Intolerancija je češće reakcija na dodatke hrani i neke sastojke, a manje na namirnice. Oba problema češće pogađaju djecu, muškarce te astmatičare. U pravilu, kod intolerancije na hranu problem je u nedostatku probavnih enzima i kiselina koje ne mogu razgraditi, probaviti te apsorbirati određene sastojke.

Sumnjate li na osjetljivost ili alergiju, liječnik će vas uputiti da vodite dnevnik prehrane te upisujete simptome koje ste zapazili. Potom pokušajte izbaciti namirnicu koja vas muči iz jelovnika. Nestanu li simptomi, moguće je da ste pronašli namirnicu zbog koje imate problema. Ako je riječ o alergiji, najbolje je potpuno izbaciti namirnicu iz prehrane jer u krajnjem slučaju može izazvati anafilaktički šok, sindrom opasan za život, koji može početi naizgled bezazlenim svrbežom kože, a završiti oticanjem grla i nesvjesticom. Stoga se u slučaju alergije obvezno posavjetujte s liječnikom o tome trebate li nositi injekciju adrenalina, koja vam u takvim situacijama može spasiti život.

Ako je riječ “samo” o intoleranciji, možda ćete se “izvući” smanjenjem količine hrane koja izaziva problem što u nekim slučajevima može dovesti do toga da problemi nestanu ili se pojave samo u blagom obliku.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!