Vodene ospice opasne za starije

Vodene ospice opasne za starije

sve-o-vodenim-kozicama-simptomi-zaraza-lijecenje
Vodene ospice su relativno česta virusna zarazna bolest koja se najčešće pojavljuje kod djece između četiri i sedam godina, a rjeđe kod odraslih. Virus se prenosi kapljicama, a može i bliskim kontaktom između dvije osobe pri govoru, kašljanju i kihanju, te rukama i predmetima zagađenim nosno-ždrijelnim iscjetkom inficirane osobe ili sadržajem tečnosti iz mjehurića.
Pojavu osipa prati povišena temperatura i često svrbež kože. Promjene na koži razvijaju se relativno brzo, mijenjajući svoj izgled u roku od nekoliko sati od bubuljičavog osipa, preko mjehurića u kraste. Promjene na koži u obliku mjehurića zadržavaju se nekoliko dana, da bi na kraju prešle u kraste. Osoba koja ima vodene ospice najzaraznija je za svoju okolinu dva dana prije pojave simptoma bolesti, od pet do šest dana od izbijanja osipa, odnosno za vrijeme izbijanja vodenih mjehurića po koži, a to u pravilu nije duže od 10 dana. Mjere kojima se sprečava inficiranje promjena obuhvataju održavanje redovne higijene bolesnika, posebno ruku i noktiju, održavanje čiste posteljine, te sprečavanje bolesnika da češe kožu.
Za ublažavanje svrbeža uglavnom se koriste magistalni pripravci, dok se kod jačeg svrbeža propisuju i antihistaminici (peroralni). Za snižavanje temperature treba koristiti paracetamol. Komplikacije u dječjoj dobi su rijetke, dok kod odraslih osoba i osoba sa oštećenim imunološkim sistemom mogu biti češće. U dječjoj dobi najčešća je pojava sekundarnih bakterijskih infekcija mjehurića stafilokokom ili streptokokom usljed češanja, naročito na licu, s posljedičnim ožiljnim promjenama na koži. Vodene ospice češće dovode do komplikacija u starijoj životnoj dobi, posebno varičelozna upala pluća, koja može biti jako opasna. Pojava vodenih ospica u ranoj trudnoći predstavlja rizik od urođenih srčanih mana djeteta. U kasnijoj trudnoći, najrizičniji je zadnji mjesec prije poroda i razdoblje neposredno nakon poroda.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!