Voće i povrće za bijele zube

Voće i povrće za bijele zube

jabuka-800x445
Prvi korak u prevenciji kvarenja zubi njihovo je redovito pranje. Održavanje oralne higijene važno je za zdravlje općenito, posebno za zdravlje i ljepotu zuba. Bakterije su uvijek prisutne u ustima, a njihove kolonije rapidno se povećavaju ako jedemo slatko i ne čistimo redovno zube. Fermentacija slatkih stvari i pretvaranje u kiselo okruženje pogoduje bakterijama koje onda jače napadaju i izjedaju zubnu caklinu. Sve to dovodi do krvarenja zubi i nastanka ružnih mrlja.
Za lijep osmjeh i ugodan zadah ovo voće i povrće mogu biti odličan izbor. Zdravlje zuba jako je važno, a ovo su namirnice koje će vam pomoći da ga sačuvate.
Pojedite mrkvu nakon obroka – Čvrsta i hrskava hrana poput sirove mrkve prisilit će vas da više žvačete nego što biste žvakali da jedete mekšu hranu. Upravo je to dobra stvar, jer žvakanjem stimulirate proizvodnju sline koja neutralizira kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti caklinu.
Cvjetača je dobra u svakom pogledu, pa i održavanju oralne higijene – Slično kao i mrkva, cvjetača također ima funkciju kojom štiti caklinu kada se jede sirova. Osim toga cvjetača, kao srodno povrće brokuli, kupusu i kelju sadrži glukosinolate. To su spojevi sumpora i dušika koji smanjuju šansu obolijevanja od tumora usta i probavnog trakta.
Neće ni ovaj članak proći bez špinata – Prilično nas živcira kada komadići špinata zapnu među zube. No ono što niste znali je da tamno lisnato povrće poput špinata, salate i blitve odlično djeluje na zdravlje zuba. Takvo povrće bogato je magnezijem koji je presudan za zdravu zubnu caklinu. Tek pola šoljice neke od ovih namirnica sadrži čak 78 mg magnezija.
Jabuke su možda i najbolji čistač – Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju čišćenja plaka i desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je čini jednim od najboljih izvora vlakana, a na primjer banane, naranče i trešnje u istoj količini sadrže dvostruko manje vlakana. Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može i posvijetliti boju zuba i apsorbirati površinske mrlje.
Jagode su ukusne i jako dobre za oralnu higijenu – Znamo da bobičasto voće lako oboji sve za sobom, no činjenica je da askorbinska kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbjeljivanja. Jagode su također prepune polifenola koji sprečavaju nastanak i razvoj bakterija.
 

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS