Vježba koja jača memoriju i sve funkcije mozga

Vježba koja jača memoriju i sve funkcije mozga

mozz
Kako se mozak ne bi ulijenio, treba ga stalno trenirati, potrebni su mu stalni podsticaji i novi zadaci jer rutina “ubija” vitalnost moždanih funkcija.Ti podsticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno. Na primjer, da se dešnjak potpiše lijevom rukom ili zakopča dugme na košulji lijevom rukom. Takvih zadataka ima čitav niz i važno je izabrati i vježbati ono što nam se najviše sviđa – od rješavanja ukrštenica, rebusa i sudokua, do učenja novih znanja, jezika, igranja šaha, bridža…
Svakodnevno rešavanje križaljki i slične enigmatske razonode pomažu mozgu da sačuva koncentraciju. Starenjem mozak sve teže razdvaja informacije iz raznih “senzora” pa, na primjer, pozadinska buka onemogućuje starijima da se usredsrede na ono što gledaju.Tokom istraživanja Univerziteta Wake Forrest, 23 dobrovoljca sat vremena na dan je rješavalo ukrštenice i druge logičke vežbe, a skeniranje protoka krvi u mozgu pokazalo je da su se svakim danom sve bolje koncentrisali na zadatke.
Prve prave ukrštenice pojavile su se pre više od 100 godina u američkim novinama. Kako im je rasla popularnost, tako su se širile svjetom i dobijale razne oblike: klasične, italijanske, švajcarske, slogovne, a u najširim krugovima rješavača veoma su popularne skandinavke.jS razvojem digitalnih tehnologija, ukrštenice su postale dostupne i na računarima, tabletima i mobilnim telefonima, ali za mnogo bolji efekat, preporučujemo vam stari, dobri papir!

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!