Vitamin A u tijelu

Vitamin A u tijelu

vitaminA
Ako je nešto A lista onda je prvo i najbitnije. Jednako tako ovaj vitamin naziva se A vitaminom jer vrši nezamjenjive funkcije u organizmu i njegov nedostatak dovodi do raznih ozbiljnih poteškoća. Na sreću lako ga možemo dobiti iz hrane i jetra ga pohranjuje u količini koja će nam dostajati kako bi održavali normalne funkcije sljedećih godinu ili dvije.
On se topi u mastima i uljima i igra značajnu ulogu pri formiranju stanica kože. Jednako tako potreban je oku za sintezu molekula koje reagiraju na svijetlo i omogućuju normalan vid. To se podjednako odnosi i na viđenje boja i na oštrinu gledanja pri smanjenom osvjetljenju. Još od davnina ovaj problem se liječio kuhanom jetrom koja je iznimno bogata ovim važnim nutrijentom.
Možemo ga pronaći i u hrani biljnog i u onoj životinjskog podrijetla, samo u ponešto modificiranim oblicima. Jetrica, maslac, mlijeko i mliječni proizvodi, riba i žumanci iz jajeta sjajan su izvor ovog vitamina. U ovoj vrsti hrane nalazi se u esterificiranom stanju, dok se u onoj biljnog podrijetla nalazi u obliku provitamina ili, dobro nam poznatog, beta karotena. Možemo ga naći u mrkvi, brokoli, kupusu, špinatu i narančastom voću.
Vitamin A je također i jedan od boraca protiv starenja tijela i stoji na prvoj crti borbe protiv slobodnih radikala, hvatajući ih i poništavajući njihovo negativno djelovanje. Stoga ćete u mnogim kremama pronaći i vitamin A koji pomaže koži u obnovi i revitalizaciji.
Konzumirate li barem povremeno neke ili većinu od ovih namirnica ne morate se bojati da će doći do nedostatka. No zanimljivo je da dok većina ostalih vitamina nikada neće pretjeranim unosom uzrokovati probleme nego će se izlučiti prirodnim putem ili pohraniti, u ovom slučaju unošenje ekstremnih količina rezultira hipervirtaminozom.
Unesete li ga previše, vaše tijelo će odgovoriti problemima sa kožom, kostima i zglobovima. Ali bez straha, uložite li imalo vremena i truda u zdravu i uravnoteženu prehranu nećete imati problema sa ovim vitamonom. Umjerenost u svemu recept je naših starih jednako primjenjiv danas kao i prije stotinu godina.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS