Visok pritisak : Bolest modernog doba

Visok pritisak : Bolest modernog doba

Povišen krvni pritisak bolest je modernog doba jer je, kažu stručnjaci, povezana sa životnim navikama savremenog čovjeka.
Stres, manjak sna, gojaznost, slana i masna hrana, pušenje, alkohol, nekretanje – sve su to mogući uzroci visokog krvnog pritiska. Kod veoma visokog procenta oboljelih ne zna se tačan uzrok bolesti, a manji procenat nastaje kako posljedica drugih bolesti – oboljenja bubrega, nadbubrežne žlijezde, srčanih oboljenja, poremećaja štitne žlijezde. Riječ je o „tihom ubici”, najmasovnijoj nezaraznoj bolesti današnjice.
Kardiolog dr Nada Macura upozorava da je hipertenzija na prvom mjestu uzroka ukupnog mortaliteta u svijetu i da su i muškarci i žene podjednako izloženi promjenama u krvnim sudovima.
– Primarna ili esencijalna arterijska hipertenzija je trajno povećan arterijski pritisak nepoznatog porijekla, nasuprot sekundarnoj hipertenziji kod koje je uzrok poznat. Ukoliko dođe do naglog skoka pritiska uslijed nerviranja, onda nije riječ o stalnoj hipertenziji. Prema nastanku, primarna hipertenzija (esencijalna) trajno povećava arterijski krvni pritisak nepoznatog porijekla u procentu od 92 do 95 odsto. Kod sekundarne je daleko manji procenat – objašnjava dr Macura.
Ona upozorava da je veoma teško otkriti šta su uzroci nastanka primarne hipertenzije i da se ukoliko osoba neredovno mjeri pritisak može pojaviti u već odmakloj fazi.
– U kliničkoj slici vodeći simptomi su potiljačna glavobolja, posebno ujutro, vrtoglavica, zamor, lupanje srca i, ukoliko se na vrijeme ne otkrije, može dati posljedice na srcu, mozgu, krvnim sudovima u smislu srčane insuficijencije, promjena na krvnim sudovima mozga, bubrega, bolova prilikom pješačenja u potkolenicama, kao i bolova u grudima – kaže dr Macura.
Mjerenje krvnog pritiska treba obavljati u posebnim uslovima u ljekarskoj ordinaciji, ali se često događa da su pacijenti uzbuđeni kada dođu kod ljekara. Zato je smirenost prilikom mjerenja veoma važna.
– Najbolje je izmjeriti pritisak više puta i uzeti neku srednju vrijednost. Pritisak se može mjeriti u kućnim uslovima samomjeračima, ali pod uslovom da je aparat tačan. Postoje i holteri koji automatski 24 časa mjere pritisak. Klinički pregledi i procjena faktora rizika su veoma bitni. Vodite računa o faktorima rizika kao što je povećan holesterol u krvi, dijabetes, pušenje, prekomjerno sjedenje, porodična anamneza, stres koji možemo ublažiti meditacijom i jogom – savjetuje dr Macura.
Sekundarna hipertenzija se utvrđuje kroz obavljanje laboratorijskih i drugih ispitivanja, zatim dodatnih ispitivanja kao što su testiranje funkcija mozga, srca, bubrega, skener, magnetna rezonanca mozga itd.
 

47% stanovnika preko 25 godina ima hipertenziju
 
Faktori rizika
– stres
– manjak sna
– gojaznost
– slana i masna hrana
– pušenje
– alkohol
– nekretanje
 
Formula zdravlja
0 cigareta
0 gojaznost
pritisak do 140
5 obroka dnevno
3 km šetnje
do 5 ukupni holesterol
do 3 loš holesterol
 
Moguće komplikacije
– srčana insuficijencija
– kardiovaskularne bolesti
– moždani udar
– bubrežna insuficijencija
– disekcija aorte

 

Liječenje
Kod liječenja hipertenzije najprije je potrebno preduzeti nefarkamokološke mjere ukoliko je ona “uhvaćena” u početku.
– To su snižavanje tjelesne težine (regulisati dijabetes, kardiovaskularne bolesti) snižavanje unosa soli, čak i dva grama soli je dosta za 24 sata. Alkohol zabraniti. Prestanak pušenja, fizički napor treba da bude doziran. Postoji tzv. formula zdravlja (vdi tabelu) koju treba poštovati. Podrazumjeva se unos 400 grama voća i povrća, omega 3 masnih kiselina. Ako to ne pomogne i pritisak bude preko 140 sa 90 mm živinog stuba kontinuirano, onda će ljekar vjerovatno zakazati redovnije kontrole i uvesti lijekove. Kada se terapija jednom uvede, ona mora biti doživotna – objašnjava dr Macura.

 
Izvor: Žena Blic
 

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!