Virusna upala pluća

Virusna upala pluća

simptomi-virusne-upale-pluca
Najmanje teška u odnosu na druge vrste upale pluća, je virusna upala pluća. Ostale upale pluća uzrokuju gljivice i bakterije. No, nažalost i neke vrste virusnih upala pluća mogu biti teške, posebice ukoliko su uzrokovane virusom gripe. Najčešći simptomi virusne upale pluća su slični kao i simptomi kod ostalih vrsta upale pluća, ali su uglavnom manje ozbiljni nego kod primjerice bakterijske upale pluća.
Najčešći simptomi virusne upale pluća su groznica, kratkoća daha prilikom penjanja ili naprezanja, glavobolja, umor ili iscrpljenost, kašalj, osjećaj hladnoće, bol u prsima za vrijeme kašlja ili dubokog disanja, te gubitak apetita.
Simptomi virusne upale pluća počinju uglavnom kao i simptomi gripe, a u samo nekoliko dana mogu se javiti povišena temperatura, teškoće pri disanju i bolan kašalj. Najčešći uzroci upale pluća se razvijaju kao komplikacija virusnih infekcija, koje su manje ozbiljne, kao što je gripa, hladnoća i infekcija gornjih dišnih puteva. Ova vrsta upale pluća je manje teška od drugih vrsta, te uglavnom prolazi u roku od tri tjedna.
No neke pak vrste virusne upale pluća mogu biti vrlo teške, pa čak i smrtonosne, poput primjerice onih koje su uzrokovane virusom gripe. Teško je primijetiti da se pluća pune tekućinom, što dovodi do otežanog disanja. Ukoliko osoba ima problema s plućima ili bolestima srca, ima veći potencijal za dobivanje virusne upale pluća, kao što ga ima i trudnica.

U samo nekim slučajevima se uz virusnu upalu pluća, može razviti i bakterijska upala pluća, a do toga dolazi zbog borbe tijela protiv virusnih infekcija, kada imunološki sistem nije dovoljno jak da bi se branio.
Protiv virusnih upala pluća antibiotici nisu učinkoviti, a doktor ih prepisuje samo ako postoji bakterijska upala pluća. Liječenje virusne upale pluća se svodi na sprečavanje komplikacija i kontroliranje simptoma, a u nekim se slučajevima prepisuju antivirusni lijekovi za liječenje.
Komplikacije kod virusne upale pluća uključuju apsces pluća, emfizem pluća, respiratorne smetnje i sepsu, zbog čega je važno kontrolirati upalu. Čuvajte svoje zdravlje i vodite računa o promjenama u tijelu. Ako osjetite navedene simptome nemojte čekati nego se zaputite doktoru kako bi što prije mogli početi s liječenjem i kako se stanje ne bi dodatno zakompliciralo

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS