Virus koji uzrokuje gripu liječi rak kože

Virus koji uzrokuje gripu liječi rak kože

Vještački stvorena verzija virusa koji inače uzrokuje gripu pokazala se obećavajućom kada je riječ o liječenju raka kože, tvrde naučnici.

VIRUS-KOJI-LIJECI-RAK


Modificirani virus je bezopasan za zdrave ćelije, ali kada se ubizga u ćelije tumora, on se replicira i oslobađa supstance koje pomažu u borbi protiv raka.
Rezultate testova je objavio Journal of Clinical Oncology, a pokazali su da bi ovakva terapija mogla produžiti život za nekoliko godina, ali samo za neke pacijente koji boluju od melanoma. Ovo liječenje još uvijek nije licencirano.
Slična “imunoterapija” za melanom je već dostupna u SAD-u i Evropi, no, naučnici vjeruju da će nova T-Vec metoda biti odličan dodatak postojećoj. To bi bila prva metoda za liječenje melanoma koja koristi virus.
U testovima je učestvovalo 436 pacijenata iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Južne Afrike, koji imaju neoperativni maligni melanom.
Naučnik dr. Hayley Frend je rekao da je T-Vec metoda pomogla osobama sa melanomom u uznapredovaloj fazi, ali i da je dokazala da produžava život.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS