Vijagra nije najbolji lijek za impotenciju

Vijagra nije najbolji lijek za impotenciju

Nema sumnje da je dolazak PDE-5 inhibitora poput vijagre preporodio seksualni život mnogih muškaraca, ali ova terapija nije uvijek najbolje rješenje, ističu stručnjaci.
impotencija-kod-muskarca
Profesor Džefri Haket, specijalista za seksualno zdravlje u bolnici “Good Hope” u Birmingemu, smatra da vijagra neće pomoći najmanje polovini pacijenata jer je glavni uzrok erektilne disfunkcije nizak nivo testosterona u krvi, piše Daily Mail.
Testosteron je odgovoran za energiju, libido i seksualnu funkciju muškaraca i od važnosti za odvijanje brojnih procesa u organizmu.
Proizvode ga pretežno testisi, a njegov nivo počinje da opada nakon 40. godine života.
U prošlosti su injekcije testosterona prepisivane samo pacijentima koji su imali abnormalno nizak nivo testosterona zbog rijetkih urođenih medicinskih stanja, tumora na mozgu ili oštećenja prouzrokovanih hemoterapijom.
Danas, međutim, veliki broj stručnjaka smatra da se brojni simptomi koje nosi pad testosterona, poput smanjenog libida, erektilne disfunkcije, slabosti i lošeg raspoloženja, mogu ublažiti zamjenskom terapijom testosterona u vidu injekcija ili briketa.
“Svim muškarcima sa ovim problemima trebalo bi da bude izmjeren nivo testosterona. Ukoliko je nizak, treba prepisati odgovarajuću terapiju”, navodi Haket.
Doktor Malkolm Karuters iz Centra za zdravlje muškaraca istog je mišljenja.
“Vijagra može da djeluje, makar i nakratko, ali kako nivo testosterona pada sve više, erektilna disfunkcija se opet vraća. Odgovarajuća terapija u tom slučaju bio bi testosteron”, istakao je Karuters.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS