Vijagra ima neočekivane efekte koji mogu promeniti svijet

Vijagra ima neočekivane efekte koji mogu promeniti svijet

Pacijenti koji boluju od malarije mogli bi uskoro od ljekara dobijati vijagru, budući da je dokazano da taj lijek suzbija širenje ove bolesti.

vijagra-pilule


Naučnici kažu da su došli do “nevjerovatnog otkrića” da lijek protiv erektilne disfunkcije spriječava prenošenje malaričnih parazita s ljudi na komarce, što bi moglo da spriječi dalje širenje bolesti.
Ključ je u tome što vijagra mijenja oblik ćelija parazita i omogućava slezini da ih lakše filtrira iz krvi.
Malarični parazit Plasmodium falciparum ima složen razvojni ciklus koji se jednim dijelom odvija u organizmu ljudi, a drugim u tijelu komarca. Kod čoveka parazit naseljava crvene krvne ćelije, koje zatim pucaju, a Plasmodium nastavlja da prelazi od jednog do drugog eritrocita.
U međuvremenu, drugi paraziti ponovo ulaze u crvene krvne ćelije i razvijaju se u muške i ženske oblike, koje slezina ne može filtrirati.
Kada sazru, ubodom komarca prelaze u njegovo tijelo i nastavljaju da se šire.
Istraživači su tražili način da promijene oblik deformisanih eritrocita koje naseljavaju muški i ženski paraziti, kako bi ih slezina filtrirala.
Otkrili su da vijagra može da pošalje molekularni signal i pomogne u suzbijanju bolesti.
“Studija je pokazala da vijagra može učiniti da se paraziti ukrute”, objašnjava jedan od autora studije profesor Dejvid Bejker iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.
“Ovo je interesantan dokaz koncepta koji nam daje nadu da ćemo uspjeti da razvijemo nove lijekove koji će blokirati prenošenje malarije.”
Studija je objavljena u stručnom časopisu PLOS Pathogens.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS