Velike vremenske oscilacije mogu štetiti zdravlju srca?

Velike vremenske oscilacije mogu štetiti zdravlju srca?

Kao sva druga živa bića i čovjek je pod stalnim utjecajem vremenskih prilika, tačnije neprilika, koje mogu negativno utjecati na zdravlje organizma.Promijene vremena prvi će osjetiti pacijenti koji boluju od različitih kroničnih bolesti, a posebno bolesnici s povišenim tlakom, šećernom bolesti, povišenim masnoćama u krvi te ishemijskim bolestima srca.

Utjecaj vremenskih prilika na zdravlje uvijek smo osjećali ali tek smo zadnjih godina informirani o tome kako ga one mogu ugroziti.

Kardiovaskularni sistem je jako osjetljiv na promijene meteoroloških uslova

Vremenski ekstremi, zima u kojoj se u jednom danu temperatura zraka iz minusa popne u visoki plus, može itekako poremetiti kardiovaskularni sistemkoji je jako osjetljiv na promijene meteoroloških uslova. Kod bolesnika čija srčana bolest nije vezana za koronarnu cirkulaciju, kao što je na primjer srčana slabost ili uvećanje srca, hladno vrijeme može donijete pozitivne promijene, za razliku od visokih temperatura.
“Velike oscilacije u temperaturi i pritisku zraka zdravim ljudima neće škoditi, za pacijente s bilo kojim oblikom strukturne bolesti srca, one će izazvati poteškoće, pogoršati stare simptome ili donijeti nove. Ishod može biti koban te uzrokovati infarkt“, upozoravaju  ljekari  te savjetuju čitatelje s koronarnom bolešću da se u takvim vremenskim uslovima slojevito oblače te izbjegavaju kretanje u najhladnije doba dana, ujutro i navečer. Također, bilo bi pametno izbjegavati velike fizičke napore poput čišćenja snijega jer nije rijetkost da se srčani udar razvije baš u tim trenutcima, kao što nije rijetkost čuti o nagloj srčanoj smrti za vrijeme čišćenja snijega pa i u mlađoj dobi.
“Ako planirate neki oblik težeg fizičkog napora, a srčani ste bolesnik, obavezno se prethodno posavjetujte s kardiologom. Zaštitite se tako da adekvatno regulirate arterijski pritisak ako je povišen, apsolutno izbjegavajte pušenje i najvažnije – ne ispitujte vlastite fizičke mogućnosti ako prije toga niste bili u fizičkom treningu ili vježbanju. Nikada ne zaboravite na lijekove, uvijek ih uzmite na vrijeme”.
( Izvor  24 sata)

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS