Večernja kupka – ugodni ritual za bebu

Večernja kupka – ugodni ritual za bebu

NIVEA-Baby-Bath-vizual
Kupanje beba, osobito novorođenčadi, nekad nam se čini pomalo zastrašujuće, čak i kada nam dijete nije prvorođenac. Zato se treba dobro organizirati i pripremiti sve stvari koje će nam trebati, da nam budu nadohvat ruke. Isto tako, treba se držati svih sigurnosnih mjera – paziti da temperatura vode i prostorije bude dobra i da dijete nikada, ali nikada ne ostavljamo samo u kadici čak ni na sekundu. Protiv klizave kadice može poslužiti ručnik u samoj kadici, a jedan stavite i ispod svojih nogu da se ne bi okliznuli dok držite bebu u kadici.
Kupanje je jedan od najintimnijih trenutaka, onaj poseban dio dana kada se sa svojom bebicom povezujemo i omogućavamo joj mnoga nova iskustva. Očekujte puno špricanja, jer bebice će entuzijastično ritati nožicama, opirati se nožicama o dno kade, a ručicama će istraživati vodeni svijet oko sebe. Pokušavat će dogvatiti igračkicu i samu vodu svojim prstićima. Hvatat će se za kadicu, za vas, za tatu i sve što se može opipati. Zato bebicu treba držati ekstra čvrsto. Mokre bebe su i skliske, migoljit će se i vježbati, pa ih uhvatite čvrsto ispod ručica dok zajedno “plivate” i slušate je kako radosno ciči. Bebicama koje još ne drže glavicu uspravno, stalno treba pridržavati glavu s jednom rukom, dok ćete je s drugom rukom polijevati i prati.
Osim što će istraživati ručicama, neke bebe će istraživati i okicama, pa će vas htjeti imati na oku tijekom kupanja. Bebicu u kadu položite tako da vam vidi lice. U suprotnom bi se bebica mogla okretati u kadici tražeći vas pogledom, pa je to bolje jednostavno izbjeći. Pažnju bebe svakako će privući prozirnost vode te igračke šarenih boja koje će plutati oko njihovih nožica i ručica. Drugim riječima, beba će biti stimulirana taktilno i vizualno svojom okolinom. Stoga bi bilo dobro, ako imate naviku bebicu kupati navečer, prigušiti svjetlo, smanjiti broj igračaka na minimum, a kako bi kasnije beba lakše smirila dojmove i zaspala. Mjehurići, voda i njezino vlastito tijelo, bebici će biti dovoljni za ugodno iskustvo kupanja.
Ono što će bebu dodatno fascinirati su i zvukovi tijekom kupanja. Svi ti buć-buć zvukovi koje čuje, beba će dalje vokalizirati sa “ooohhh”, “aaaa”, “fffff” te s puno cike i skvičanja. Upravo u vrijeme kupanja, imat ćete prilike čuti prve vokalizacije i razgovore. Pričajte bebici, učite je vokale, dopustite joj da vas oponaša, pjevajte i proizvodite najrazličitije zvukove.
I na kraju, preostali osjeti koji će biti maksimalno stimulirani su osjet mirisa i okusa. Kod kupanja bebica najbolje se pridržavati pravila “manje je više”. Ako je ikako moguće, voda za kupanje neka bude što manje klorirana i sa što manje umjetnih mirisa i šampona. Ako bebicu kupate svakog dana, izbjegavajte svakodnevno korištenje šampona, kremica i ulja za kupanje. Pazite da preparati ne završe u bebinim okicama ili ustima. Osim što su osjetljive na jake mirise, neke bebe imaju kožu koja ne trpi kemijske bućkuriše, odnosno razne kemijske spojeve koji se stavljaju u preparate za njegu beba. Hipoalergenski sapuni su rješenje u takvim situacijama.
Kupanje je za svakog čovjeka intiman trenutak. Kada se kupamo, fokusirani smo na svoje tijelo, na mirise koji nas okružuju, na osjećaj topline, ugode i opuštanja. Tako se osjećaju i bebe, pa svaka mama i svaki tata s vremenom otkrivaju što bi to iskustvo moglo učiniti još boljim i ugodnijim za njihovo malo sunce. Kupanje je vrijeme kada vaša beba ima prilike vježbati sva osjetila, što znači da napreduje, da se razvija i povezuje s vama na svim razinama. Uživajte u tim trenucima i pamtite osjećaje nježnosti, sreće i ljubavi zauvijek!

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS