Važnost oralne higijene

Važnost oralne higijene

vodice-za-ispiranje-ponedeljak
Svi znamo da je dobra higijena usta, koja uključuje svakodnevno pranje zubi i čišćenje koncem, izuzetno bitna kako se ne bi razvili upalni procesi i bolesti u ustima.
Bitno je kad perete zube da izaberete četkicu s mekim čekinjama i malom glavom tako da možete doprijeti do stražnjih zubi. Perite zube najmanje dva puta na dan, nakon obroka.
Operite sve površine zubi – prednju, stražnju te vodoravnu površinu kutnjaka. Perite zube pokretima u jednom smjeru, od desni prema gore (odnosno prema dolje kod gornjih zubi), tako da ne gurate plak i ostatke hrane ispod ruba desni.
Svakodnevno upotrebljavajte konac za zube kao nastavak pranja. Time uklanjate plak i ostatke hrane između zubi i oko ruba desni, kamo ne možete doprijeti četkicom.
Imate li problema sa zubima, nakon pranja zubi, blago masirajte desni prstom. Zatim isperite usta hladnim crnim čajem – tanin iz čaja djeluje kao adstringens i ublažava krvarenje. Pomiješajte sodu bikarbonu i malo vodikova peroksida kako biste pripravili pastu za zube koja djeluje veoma antiseptički.
Za liječenje možete upotrijebiti i biljne lijekove. Protiv infekcije upotrijebite jednu od sljedećih vodica za ispiranje usta. Koristite jednu sedmicu, dvaput na dan.
Pripremite čaj od suručice. Pripravite ga prelijevajući cvjetove kipućom vodom. Neka stoji 10 minuta. Procijedite, rashladite i upotrijebite. Pomoći će vam i čaj od kamilice ili listova crvene kadulje.
Pripravite antiseptičku vodicu za usta prema jednom od sljedećih recepata. Nemojte ih gutati.
U šoljicu tople vode nakapajte dvije kapi čempresovog ili jednu kap klinčićeva ili limunova ulja. Čempresovo ulje ne smijete koristiti tokom prvih 20 sedmica trudnoće.
Pomiješajte nekoliko kapi ulja od čajevca u šoljici tople vode. U šoljicu tople vode nakapajte jednu do dvije kapi mirina ulja.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS