Vaše dijete ne voli da pere zube? Pretvorite to u igru

Vaše dijete ne voli da pere zube? Pretvorite to u igru

Pranje zuba ne treba da predstavlja problem, ako tome pristupite na pravilan način…

djevojcica-pere-zube


Pranje malenih zubića vašeg djeteta nije nikakva naučna fantastika, ali ponekad može da bude izazov i za roditelje kao i za dijete.
Prije nego što dijete izraste dovoljno veliko za prvo pranje s četkicom prve zubiće uvijek možete lagano premazati s dječijom pastom za zube. Također, svaki dan svoje zube perite u prisutnosti djeteta kako bi ono vidjelo da se radi o nečem normalnom i da samo dobije želju da vas imitira.
Od prvih pranja zubića nemojte očekivati temeljno pranje, nego više privikavanje djeteta na taj strani osjećaj. Najlakši način će biti da dijete stavite u krilo i naslonite mu glavu na područje lakta.
Odaberite četkicu s mekanim vlaknima i na nju stavite vrlo malu količinu paste za. S vremenom, dok dijete nauči da pere zube, ispljunuti bez gutanja paste, tada se može količina paste malo povećati. Previše progutane paste može dovesti do lagane mučnine u želucu ili pak pojave mrlja na zubićima.
Započnite tako da laganim potezom pređete preko zubića. Ako je moguće ponovite potez nekoliko puta sa svake strane. Pranje zuba je obavezni ujutru prije doručka i jednom prije spavanja. Pranje zuba kod djeteta probajte da pretvorite u igru.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!