Vakcinacija odraslih

Vakcinacija odraslih osoba nema unaprijed određen plan već se radi prema indikacijama i potrebi. Ukoliko negdje putujete preporučuje se da se ukoliko putujete negdje posavjetujete sa svojim doktorom o eventualnim vakcinama koje su vam potrebne.

Tako se protiv Hepatitisa B vakcinišu osobe ukoliko su zdravstveni radnici, te ukoliko putuju u države u kojima se zahtijeva vakcinacija protiv Hepatitisa B prije ulaska.
Takođe vakcinacija je obavezna za osobe koje se bave poslovima kao što je tetoviranje, stavljanje pirsinga, akupunktura i drugi poslovi u kojima se dolazi u kontakt sa ljudskom krvi.
Od ove bolesti vakcinišu se i buduće majke koje su u opasnosti da ovole od Hepatitisa B. To su obično žene kojima se trudnoća desi tokom hemodijalize, ili ukoliko buduća majka ima određena oboljenja koja nose povećan rizik od Hepatitisa B.
Vakcinacija protiv influence, koja se najčešće preporučuje djeci, preporučuje se i odraslima koji rade kao ljekari, prosvetni radnici, šalterski radnici, radnici u vodovodima i industriji za preradu hrane.

Vakcinacija protiv influence se preporučuje i starijim osobama koje borave u zajedničkim gerijatrijskim centrima, pripadnicima vojske te članovima specijalnih policijskih jedinica.
Kada je u pitanju međunarodni saobraćaj i osobe koje putuju u inostranstvo, vakcinacije koje se preporučuju su vakcinacije protiv kolere, protiv žute groznice i meningokoka.
Protiv malarije ne postoji vakcina, ali se za putovanje u pojedine predjele u kojima je ova bolest zastupljena daje terapija kojom se malarija liječi preventivno, kako bi osoba ukoliko dođe u kontakt sa malarijom manje odreagovala, i kako ne bi doživjela puno formu bolesti.
Prema informacijama iz Instituta za zaštitu zdravlja RS, ne postoji spisak država za koje je obavezno vakcinisanje za neku od zaraznih bolesti, već se građani informišu u konzulatima ukoliko je za određenu državu neophodna vakcinacija protiv neke bolesti.

U institutu za zaštitu zdravlja RS, pored gore navedene obavezne tri vakcine za međunarodni saobraćaj, preporučuju i vakcinaciju protiv Hepatitisa B.
Podatke dostavio Institut za zaštitu zdravlja RS

Autor: Ljubiša Trivić

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!