Vakcinacija djece

Većina vakcina (to se takođe naziva imunizacija) se dobija u djetinjstvu, obično putem injekcije.

Uvod[hr]

Većina vakcina (to se takođe naziva imunizacija) se dobija u djetinjstvu, obično putem injekcije.

Programi vakcinacije su znatno promijenili zdravlje stanovništva sprečavajući izbijanje i širenje velikog broja bolesti.

Pružanje zaštite

Vakcinacija se vrši da bi se djeca zaštitila od bolesti kao što su:

 • tetanus
 • polio
 • pneumokokne infekcije
 • difterija
 • meningitis C
 • humani papiloma virus (HPV)
 • rubeola, zaušnjaci i rubela (MMR)

Kada se vrši vakcinacija

Program vakcinacije djece se uglavnom sprovodi tokom prvih pet godina njihovog života. Većina vakcina se daje prije nego dijete napuni godinu dana.
Vakcine se često daju više od jednog puta da bi se osiguralo da se zaštita nastavi. To je poznato je kao revakcinacija. Djeci je obično potrebna revakcinacija:

 • kada su u predškolskoj dobi (pet godina)
 • prije nego završe školu (između 13 i 18 godina starosti)

Zašto su potrebne[hr]

Vakcinacija djece je neophodna da bi se sva djeca zaštitila od potencijalno opasnih bolesti. Sve bolesti protiv kojih se vakcinišu bebe i djeca imaju potencijal da uzrokuju teške oblike invalidnosti. Neke mogu biti fatalne.
Vakcinacija takođe umanjuje potencijalno širenje bolesti u zajednici. Vakcinacija djece je imala dramatičan efekat unaprijedivši zdravlje stanovništva širom svijeta.
Program vakcinacije djece sprječava veliki broj oboljenja koja su detaljnije opisana u nastavku.

Tetanus

Tetanus je teška bolest uzrokovana infekcijom bakterijom koja se nalazi u zemljištu i naziva se Clostridium tetani. Ona može uzrokovati ukočenost mišića, teškoće u disanju i dovesti do fatalnog ishoda.

Polio (poliomielitis)

Polio, takođe poznat kao poliomielitis, je uzrokovan visoko zaraznim virusom koji prvo napada crijeva, a zatim prelazi na nervni sistem.
Kod većine ljudi polio je blaže oboljenje i dovodi do simptoma sličnih gripi, ali polio može uzrokovati paralizu (nemogućnost pokretanja udova) i potencijalno je fatalna bolest.

Pneumokokne infekcije

Pneumokokne infekcije su uzrokovane bakterijom Streptococcus pneumoniae. Od infekcije mogu oboljeti sve generacije, ali su mala djeca naročito osjetljiva i podložna razvoju teških komplikacija kao što je meningitis (infekcija zaštitne membrane mozga).

Difterija

Difterija je veoma zarazno oboljenje uzrokovano bakterijom Corynebacterium diphtheriae. Ona dovodi do teške infekcije grla i prsa.

Meningitis C

Meningitis je infekcija moždane ovojnice, zaštitnog sloja koji okružuje mozak i kičmenu moždinu. Može oštetiti nerve i mozak. Meningitis C (jedna od vrsta meningitisa) je uzrokovan bakterijom Meningococcus grupe C.

Hib (Haemofilus influence tip b)

Haemophilus influenzae je bakterija koja može da dovede do teškog oboljenja uključujući pneumoniju (teška infekcija pluća) i meningitis. Tip b Haemophilus influenzae je bio uzrok većine bolesti dok nije uvedena vakcina 1992. godine.

Veliki kašalj (pertussis)

Veliki kašalj je veoma zarazno oboljenje uzrokovano bakterijom Bordetella pertussis. Uzrokuje dugotrajan kašalj koji može biti uznemirujući. Kod djece komplikacije mogu da uključuju oštećenje mozga.

Rubeola

Rubeola su veoma zarazno oboljenje. Izaziva niz simptoma uključujući groznicu (visoku temperaturu), kašalj i karakteristične crveno-smeđe tačke po koži. U najtežim oblicima rubeola može biti fatalna.

Zaušnjaci

Zaušnjaci su veoma zarazna virusna infekcija. Najčešći simptom zaušnjaka je oticanje parotidnih žlijezda (žlijezde smještene ispod ušiju). Kod teških oblika to može uzrokovati gluvoću.

Rubela (njemačke male boginje)

Rubela je zarazna bolest uzrokovana virusom. On može uzrokovati veliku groznicu i karakterističan crveno-roza osip. Ako trudnica dobije rubelu, ona može izazvati oštećenja na plodu.

Humani papiloma virus (HPV)

Humani papiloma virus (HPV) je virus koji se širi tokom seksualnog odnosa. HPV može uzrokovati genitalne bradavice, a u manjem broju slučajeva može dovesti do razvoja raka grlića materice mnogo godina nakon početne infekcije.
Kako vakcina protiv HPV pruža zaštitu protiv raka grlića maternice daje se samo djevojčicama. Vakcina ne pruža zaštitu protiv genitalnih bradavica.

Druge vakcine

Nekoj djeci treba i dodatna vakcinacija koja nije sastavni dio programa vakcinacije djece. Vaš ljekar opšte prakse će vas moći posavjetovati da li dijete treba da dobije dodatne vakcine. Moguće dodatne vakcine uključuju:

 • vakcina protiv malih boginja – ona može biti neophodna ako dijete ima nekoga u porodici sa slabim imunim sistemom, kao što je brat ili sestra sa leukemijom (tip raka)
 • vakcina protiv tuberkuloze – ona može biti neophodna ako dijete dolazi iz zemlje gdje je TB veoma česta bolest
 • vakcina protiv hepatitisa B – ona može biti neophodna ako jedno od djetetovih roditelja ima ovo oboljenje
 • vakcina protiv gripe – ona može biti neophodna ako dijete ima hronično (dugotrajno) oboljenje kao što je urođena srčana bolest (urođeni defekt koji zahvata srce)

Vaš ljekar opšte prakse će vas moći posavjetovati o tome koje vakcine mogu biti potrebne za putovanje.
 

Kako djeluju[hr]

Novorođenčad imaju takozvani “pasivni imunitet” na nekoliko bolesti, kao što su rubeola i rubela. To je stoga što su antitijela (proteini u krvi) koja ih štite od bolesti prenesena sa njihovih majki.
Međutim, “pasivni imunitet“ traje samo nekoliko mjeseci tako da je vakcinacija veoma važna.
Vakcinacija za vaše dijete znači da će dijete steći “aktivni imunitet”. Biće za cijeli život zaštićeni protiv nekih bolesti.
Vakcine sadrže malu dozu bakterije ili virusa koja je uzročnik bolesti protiv koje se dijete vakciniše. Vakcine mogu biti:

 • žive – kada vakcina sadrži oslabljenu verziju živog virusa ili bakterije koja uzrokuje bolest; na primjer, MMR vakcina sadrži oslabljenu verziju virusa rubeole, zaušnjaka i rubele
 • neaktivne – kada vakcina sadrži neaktivne (mrtve) verzije virusa ili bakterije koji uzrokuju bolest – primjer je pneumokokna vakcinacija, koja štiti protiv pneumokoknih infekcija

Kada se dijete vakciniše, vakcina pokreće imuni sistem (zaštitni sistem organizma) da stvara antitijela ili bijele ćelije koje napadaju malu dozu bakterija ili virusa koja je dospjela u krvotok.
Dječiji organizam reaguje kao da je zaražen tom bolešću. Tako imuni sistem uči da brzo stvori odgovarajuća antitijela ili bijele krvne ćelije ako ikada bude inficiran bakterijom ili virusom u budućnosti.
Tako da ako dijete dođe u kontakt sa bilo kojim od virusa ili bakterija uzročnika bolesti protiv kojih je vakcinisano, njegov imuni sistem će ih prepoznati.

Ko može primiti vakcinaciju

Veoma je važno da vaše dijete primi vakcinaciju na vrijeme da bi se smanjio rizik od dobijanja opasnih bolesti.
Ako mislite da je vrijeme za vakcinaciju, a još niste obaviješteni o terminu, obratite se patronažnoj sestri ili ljekaru opšte prakse.
Nedonoščad (bebe rođene prije 37. sedmice trudnoće) treba takođe da budu vakcinisana u drugom mjesecu života bez obzira koliko su ranije rođena. Sve vakcine za djecu su besplatne.

Djeca koja se ne smiju vakcinisati

Postoje neke situacije kada se dijete ne smije vakcinisati. To su:

 • ako djetetov imuni sistem (zaštitni sistem organizma) ne funkcioniše kako treba, na primjer zato što prima hemoterapiju (liječenje raka), u tom slučaju neće dobiti MMR vakcinu (koja štiti protiv rubeole, zaušnjaka i rubele)
 • ako je dijete prethodno imalo tešku reakciju, kao što je anafilaksa (teška alergijska reakcija) na vakcinu – vaš ljekar opšte prakse može da odluči da ponovo ne daje vakcinu
 • ako je dijete bolesno i ima groznicu – vakcinacija će biti odložena dok ono ne bude bolje jer će biti teško razlikovati simptome djetetove bolesti i loše reakcije na vakcinu
 • djevojke koje su trudne, koje ne bi trebalo da dobijaju MMR vakcinu niti HPV vakcinu (koja štiti protiv raka grlića materice)

Vaš ljekar opšte prakse će sa vama razgovarati o opcijama za vakcinaciju vašeg djeteta i o svemu što vas brine.

Kada se vakcinisati[hr]

Preporučeni raspored vakcinacija za djecu je opisan u nastavku.
Djeca od dva mjeseca

 • tuberkuloza, zarazna žutica, Hepatitis B

Djeca od tri mjeseca

 • difterija, tetanus, veliki kašalj, dječija paraliza i Hib (DTaP/IPV/Hib) pet u jednoj vakcini
 • meningitis C (Men C) vakcina se daje posebno

Djeca od četiri mjeseca

 • difterija, tetanus, veliki kašalj, polio i Hib (DTaP/IPV/Hib) pet u jednoj vakcini
 • meningitis C u odvojenoj dozi
 • promijenjena vakcina protiv pneumokoknih oboljenja (PCV) kao posebna vakcina

Djeca od oko 12 mjeseci

 • Hib i meningitis C (Hib/MenC) revakcinacija doza u kombinovanoj injekciji

Djeca od oko 13 mjeseci

 • rubeola, zaušnjaci i rubela (MMR) sve u jednoj injekciji
 • promijenjena vakcina protiv pneumokoknih oboljenja (PCV) kao posebna vakcina.

Djeca između tri godine i četiri mjeseca i pet godina (predškolski uzrast)

 • difterija, tetanus, veliki kašalj i polio (DTaP/IPV) predškolska revakcinacija
 • rubeola, zaušnjaci i rubela (MMR) u posebnoj injekciji

Djevojčice od 12-13 godina

 • vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) – tri injekcije se daju u periodu od šest mjeseci

Djeca od 13-18 godina

 • difterija, tetanus i polio (Td/IPV) u kombinovanoj injekciji

Između vakcinacija

Važno je da se napravi razmak od najmanje jednog mjeseca između vakcinacija istog tipa. To omogućava da organizam razvije imunitet (zaštitu) na bakteriju ili virus.

Zaboravljena ili odgođena vakcinacija

Ako je raspored djetetovih vakcinacija prekinut ili odgođen iz bilo kog razloga, on se može nastaviti ponovo u bilo koje vrijeme. Ne mora se sve počinjati ispočetka.
Uvijek se preporučuje da se držite tačnih datuma vakcinacija jer što se dijete ranije vakciniše biće bolje zaštićeno.
Ako propustite termin za vakcinaciju, pobrinite se da dogovorite novi termin sa vašim što je prije moguće.
 

Nuspojave

Prijavljivanje nuspojava

Nuspojave vezane za vakcinacija su obično neznatne. Vrste nuspojava koje dijete može iskusiti zavisiće od vrste vakcine koju je dobilo.
Moguće nuspojave su:

 • otok oko mjesta gdje je data injekcija
 • crvena koža oko mjesta gdje je data injekcija
 • mala izbočina oko mjesta gdje je data injekcija – to može trajati i nekoliko sedmica
 • bol na mjestu gdje je data injekcija
 • visoka temperatura (groznica)
 • razdražljivost ili plač
 • pospanost ili nesanica
 • mučnina
 • dijareja
 • smanjen apetit
 • glavobolja
 • otekle žlijezde

Teške reakcije

Teške reakcije poput anafilakse (anafilaktički šok, teška alergijska reakcija) su veoma rijetke.
Procjenjuje se da se na svakih sto miliona datih doza vakcine dese jedan do tri slučaja anafilakse.
Ovaj omjer je nešto veći nakon MMR vakcine, koja štiti od rubeole, zaušnjaka i rubele. Desi se do 15 slučajeva anafilakse na svakih sto miliona datih doza MMR vakcine.
Anafilaksi se uvijek mora pristupati kao hitnom medicinskom slučaju. Može da bude fatalna ako se odmah ne liječi
Odmah pozovite 124 ako vaše dijete teško diše ili dobije osip na mjestima gdje nije data vakcina. Beba koja ima tešku reakciju na vakcinu može da plače na drugačiji način, na primjer može plakati visokim tonom.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!