Uzgojeni vještački mokraćni kanali

Naučnici su koristeći ćelije pacijenata u laboratoriji uzgojili umjetne mokraćne kanale kojima su zamijenili oštećeno tkivo kod pet dječaka i time dokazali moć ćelijske terapije.

Testovi protoka urina i mjerenje dijametra mokraćnih kanala, pokazali su da je tkivo uzgojeno u laboratoriji funkcionalno i nakon šest godina.
Studija objavljena u časopisu “Lancet” dala je svojevrstan doprinos razvoju regenerativne medicine, za koju se doktori nadaju da će otvoriti mogćnost pronalaženja odgovarajućih metoda liječenja povreda i eventualne zamjene cijelih organa.
Kada dođe do nepopravljivog oštećenja nekog organa ili tkiva, kada nije moguće ništa učiniti u okviru standardne terapije, terapija bazirana na ćelijama nudi mogućnost izlječenja.
Oštećenja mokraćnog kanala mogu nastati kao rezultat povreda, raznih oboljenja ili urođenih defekata. Dok se manja oštećenja mokraćnog mjehura mogu sanirati, za liječenje većih defekata koristi se tkivo sa kože ili unutrašnosti obraza.
Dosadašnje metode liječenja oštećenja mokraćnih kanala su uglavnom bile manje uspješne. Kod pacijenata je nakon liječenja često dolazilo do infekcija, bolova, krvarenja i problema sa mokrenjem.
Naučnici su u ovoj studiji koristili veoma mali komad tkiva, veličine poštanske marke, a zatim su dodali faktore rasta koji utiču na umnožavanje ćelija.
Kada su uzgojili dovoljan broj ćelija, aplicirali su na njih biodegradacijski materijal koji ćelijama daje odgovarajuću strukturu. Zatim su organ zagrijali u inkubatoru.
Tim stručnjaka je izvršio implantaciju segmenata ovako uzgojenih mokraćnih kanala kod pet dječaka u dobi od 10 do 14 godina starosti koji su imali oštećene mokraćne kanale.
bhzdravlje
Izvor: Reuters Health

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS