Uz kadulju pobijedite viroze, upale i simptome menopauze

Uz kadulju pobijedite viroze, upale i simptome menopauze


Čaj od kadulje koristi se za ublažavanje i liječenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji. Ispiranje usne šupljine kaduljom smanjuje rizik od bolesti desni. Jedna je od najrasprostranjenijih i najcjenjenijih ljekovitih biljaka našeg podneblja. Nazivaju je i kraljicom ljekovitog bilja, a njen latinski naziv (salvia officinalis), u korijenu ima značenje “spasiti”, “izliječiti”, jer su je stari narodi koristili u liječenju raznih bolesti.
Officinalis znači “ljekovit”. Na engleskom kadulju zovu “sage”, što označava mudrost. Koristili su je za stimuliranje koncentracije i pamćenja, a smatra se da doprinosi i dugovječnosti. Do otkrića antibiotika, čaj od kadulje korišten je kod upala grla, ždrijela, promuklosti, groznice, upala unutarnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja i gljivičnih infekcija.
U medicinskom smislu, kadulja je antibiotik širokog spektra. Primjenjuje se i za regulaciju znojenja, kod navala vrućina u menopauzi, kod poremećaja menstruacije, za jačanje živaca, pročišćavanje jetre i kod reumatizma.
Možete je koristiti i kao začin – “podići“ će svako, pa i najobičnije jelo. Odlično se slaže sa crvenim mesom, a možete je kombinirati i s piletinom. No, čaj od kadulje nije preporučljiv trudnicama i dojiljama, kao ni djeci.
Dokazano je da pijenje ovog napitka pomaže ženama koje pate od neugodnih simptoma koje donosi menopauza, a oni se uglavnom očituju pojavom iznenadnih valova vrućine i znojenja – nepredvidivi valunzi. Ako se redovito pije svaki dan po jedna šoljica, čaj od kadulje protiv znojenja daje uspješne rezultate u osam sedmica.

Tokom bolesti

U lonac kipuće vode stavite 5 velikih listića suhe kadulje na svaka 3 dcl vode, tako kuhajte 1-2minute, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta.Uklonite listiće i pijte čaj nezaslađen do 3 putana dan, maksimalno 30 dana.

Za ispiranje grla

Stari Rimljani koristili su čaj od kadulje za grlo kad su imali problema s kašljem i upalom krajnika. Skuhajte 2 dl vode i prelijte preko pune žlice kadulje i ostavite da stoji od 5 do 6 minuta. Po želji, možete dodati kašikicu meda. U malim gutljajima ispirite usta i grlo pa ispljunite. Postupak je potrebno ponavljati dok ne potrošite pripremljenu dozu

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS