Utrostručen  broj djece dijabetičara

Utrostručen broj djece dijabetičara

Kod djece je najučestaliji dijabetes tipa 1. Više od 90% djece u dobi do 16 godina oboljele od dijabetesa imaju baš ovu autoimunu bolest. Uzrok oboljenja za ovaj tip dijabetesa nije poznat, pretpostavlja se da je kombinacija genetike i okolišnih uzroka, a premda nije baš učestalo da djeca od njega obolijevaju, činjenica je da se u trideset godina broj oboljele djece utrostručio.

Glavni simptomi dijabetesa su žeđ, gubitak tjelesne težine, umor i učestalo mokrenje. Mogu se javiti i bol u stomaku, glavobolja i problemi u ponašanju.

Djeca i dijabetes tipa 2

Kod djece se sve češće javlja dijabetes tipa 2, a to je posljedica visokokalorične nezdrave prehrane, premalo tjelesne aktivnosti, previše vremena provedenog uz računala, mobitele, televiziju…

Djeca trebaju vježbati svaki dan

Dijabetes kod djece u većini slučajeva liječi se inzulinom, a plan uzimanja inzulina određuje pedijatar ili dijabetolog. Prehrana treba biti uravnotežena i obilovati vlaknima i ugljikohidratima. Djeca s dijabetesom trebaju vježbati svaki dan; tjelovježba smanjuje razinu šećera u krvi pa valja uskladiti dozu inzulina s tjelovježbom.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS